24 ABK KM Lambelu positif COVID-19 dipindahkan ke hospital

24 ABK KM Lambelu positif COVID-19 dievakuasi ke rumah sakit

[ad_1]

Makassar (ANTARA) – Sebanyak 24 anak kapal (ABK) dan rakan KM Lambelu yang positif COVID-19 akhirnya dipindahkan untuk dibawa ke hospital untuk rawatan perubatan selanjutnya.

"Status 24 orang itu disahkan dan mempunyai sejarah penyakit lain (asma, penyakit jantung dan lain-lain)," kata Ketua Lalu Lintas Pelabuhan Laut Makassar, Sirajuddin ketika disahkan pada hari Isnin.

Pemindahan dilakukan setelah pasukan Pejabat Kesihatan Pelabuhan Kelas I (KKP) Makassar dan Pejabat Kesihatan Provinsi Sulawesi Selatan bekerjasama dengan Pasukan Petugas COVID-19 untuk Percepatan Penanganan.

Untuk itu, 24 rakan kongsi ABK KM Lambelu dan PT Pelni telah dipindahkan dan kemudian dibawa dari kapal dan kemudian dirujuk ke Hospital Khas Dadi Makassar.

Baca juga: Ketua Pejabat Kesihatan: 66 orang positif COVID-19 di KM Lambelu

Baca juga: Semua jemaah dari Tabligh Akbar dipindahkan ke Hospital Bandar Tarakan

Baca juga: Petugas kapal menunjukkan COVID-19, Kuarantin Pelni KM Lambelu

"Evakuasi dilakukan untuk memudahkan pengawasan, pengendalian dan pemantauan 24 orang di hospital," tambahnya.

Pada masa ini KM Lambelu diarahkan keluar dari dermaga dan berada di Zon Karantina sejauh dua batu nautika (2 NM) di luar pelabuhan Makassar.

Sebelumnya, 151 kru PT Pelni dan anak kapal KM Lambelu telah menjalani pemeriksaan makmal sapu tekak pada hari Selasa, 14 April 2020. Dari hasil ujian, 92 orang positif mendapat COVID-19.

"Hingga kini, semua pegawai kapal baik ABK dan rakan kongsi yang bekerja di kapal Pelni masih menjalani pengasingan bebas di atas kapal dengan pengawasan dari pihak pengurusan, KKP, dan pihak berkuasa pelabuhan tempatan," kata Setiausaha Korporat Pelni, Yahya Kuncoro.

Dari pemeriksaan itu, 92 anak kapal dikenal pasti tanpa gejala (OTG). Dia terus mengawasi agar seluruh kru dapat menjalani gaya hidup bersih dan sihat (PHBS) untuk meningkatkan daya tahan tubuh, bersenam dan berjemur semasa pengasingan di kapal.

"Tidak ada perlakuan khusus, kru terus beribadah seperti biasa, bersosial antara satu sama lain sambil menjaga jarak. Perkembangan kesihatan dipantau setiap hari untuk memastikan keadaan mereka," kata Yahya. *

Baca juga: Pemeriksaan sementara bagi kru KM Lambelu, 26 orang positif COVID-19

Baca juga: Penumpang KM Lambelu dari Sikka menunjukkan bahawa COVID-19 telah diasingkan

Baca juga: KM Lambelu dilarang bersandar pada tuduhan dua anak kapal yang dijangkiti COVID-19

Penyiar: M Darwin Fatir
Penyunting: Erafzon Saptiyulda AS
HAK CIPTA © ANTARA 2020

[ad_2]

Source link