Bahaya Diet Vegan Menurut Pakar, Liam Hemsworth adalah Mangsa

Ilustrasi diet dan metabolism by Boldsky

[ad_1]

TEMPO.CO, Jakarta – Penting bagi seseorang untuk berunding dengan pakar dan mengetahui keadaan badan sebelum menjalani diet tertentu atau diet ketat. Contohnya, vegan, diet yang popular dengan sistem diet berasaskan tumbuhan dan tidak memakan daging atau sumber makanan haiwan lain. Walaupun diet ini mempunyai faedah tersendiri untuk tubuh, namun ada kesan sampingan yang mesti dipertimbangkan, sama seperti yang dialami oleh pelakon dari Australia, Liam Hemsworth.

Baru-baru ini, pelakon berusia 30 tahun itu mengakui bahawa dia baru saja menjalani pembedahan pembuangan batu ginjal, yang didakwa disebabkan oleh diet vegan yang dia ikuti.

"Saya rasa diet yang saya jalani sangat sihat. Tetapi saya harus mempertimbangkan semula apa yang saya makan," kata Hemsworth, seperti yang dikutip oleh halaman Zaman India.

Jadi, apa hubungan antara diet vegan dengan batu karang? Diet vegan memerlukan seseorang makan banyak sayur-sayuran yang mungkin mengandungi banyak pati atau zat tertentu yang disebut oksalat. Secara semula jadi, oksalat terdapat dalam sayur-sayuran seperti bayam, kentang, dan coklat dan badam.

Liam Hemsworth dan Miley Cyrus. REUTERS / Mario Anzuoni

Oxalate biasanya mengikat kalsium di dalam badan dan selebihnya akan dikeluarkan melalui proses pencernaan. Namun, suka atau tidak, diet vegan menyebabkan keadaan tubuh tidak seimbang kerana ada nutrien yang tidak masuk. Ini kemudian mengganggu aliran oksalat sehingga akhirnya menyebabkan penumpukan kalsium yang menyebabkan batu ginjal.

Zaman India melaporkan kajian yang dilakukan oleh NCBI yang menyatakan bahawa diet vegan dikaitkan dengan prevalensi tinggi hiperurisemia yang teruk (peningkatan kadar asid urik dalam darah) dan nefrolithiasis (simpanan batu ginjal). Penyelidik juga mengatakan bahawa vegan cenderung mempunyai lebih banyak asid urik dalam air kencing, yang merupakan risiko tambahan yang besar.

Selain itu, terlalu banyak natrium atau kalsium boleh menjadi faktor risiko pengeluaran kristal yang menyebabkan pembentukan batu ginjal. Walaupun begitu, semua kembali dalam keadaan mayat masing-masing.

[ad_2]

Source link