Berapa lama masa yang diperlukan untuk sembuh?

Virus Corona: Berapa Lama Waktu yang Dibutuhkan untuk Sembuh?

[ad_1]

JAKARTA, HARIANHALUAN.COM – Covid-19 hanya muncul pada akhir 2019, tetapi sudah ada tanda-tanda bahawa beberapa pesakit mungkin memerlukan masa yang lama untuk kembali normal.

Masa pemulihan akan bergantung pada seberapa teruk kesakitan anda.

Sebilangan orang akan sembuh dengan cepat tetapi bagi yang lain, penyakit ini dapat meninggalkan masalah jangka panjang.

Umur, jantina, dan masalah kesihatan yang lain meningkatkan risiko penyakit teruk akibat Covid-19.Semakin invasif rawatan yang anda terima, dan semakin lama rawatan dijalankan, semakin lama pemulihannya.

Bagaimana jika saya hanya menunjukkan simptom ringan?

Sebilangan besar orang yang mendapat Covid-19 hanya akan menunjukkan gejala utama – batuk atau demam. Tetapi mereka juga boleh mengalami menggigil, keletihan, sakit tekak dan sakit kepala.

Batuk pada mulanya kering, tetapi sebilangan orang akan mulai mengeluarkan kahak yang mengandungi sel-sel paru-paru yang telah dibunuh oleh virus.

Untuk simptom-simptom ini penawarnya adalah berehat di tempat tidur, minum banyak air, dan minum ubat sakit seperti parasetamol.

Orang yang mempunyai gejala ringan biasanya pulih sepenuhnya dan cepat.
Demam berlangsung kurang dari seminggu, walaupun batuk boleh berlanjutan.

Analisis data Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dari China mengatakan bahawa memerlukan purata dua minggu untuk pulih.

Bagaimana jika saya mengalami simptom yang lebih serius?

Penyakit ini boleh menjadi lebih serius bagi sesetengah orang. Ini cenderung berlaku sekitar tujuh hingga 10 hari selepas jangkitan.

Perubahan boleh berlaku secara tiba-tiba.

Nafas menjadi sukar dan paru-paru menjadi radang. Ini kerana walaupun sistem kekebalan tubuh cuba melawan – ia benar-benar berlebihan dan benar-benar merosakkan badan.

Sebilangan orang harus dimasukkan ke hospital untuk terapi oksigen.

Pengamal am Sarah Jarvis berkata: "Sesak nafas mungkin memerlukan sedikit masa untuk menjadi lebih baik … badan berusaha pulih dari kecederaan dan keradangan."

Doktor mengatakan untuk gejala seperti ini, diperlukan dua hingga lapan minggu untuk sembuh, dan biasanya terasa letih.

Bagaimana jika saya memerlukan rawatan intensif?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa satu daripada 20 orang memerlukan rawatan intensif, yang merangkumi pemasangan anestesia dan ventilator.

Ia akan mengambil masa yang lama untuk pulih dari penyakit di unit rawatan rapi (ICU), apa sahaja penyakitnya. Pesakit dipindahkan ke wad biasa sebelum keluar.

Dr. Alison Pittard, Dekan Fakulti Perubatan Rawatan Rapi di UK, mengatakan bahawa diperlukan 12 hingga 18 bulan untuk kembali normal setelah penyakit yang memerlukan rawatan kritikal.

Menghabiskan banyak masa di katil hospital menyebabkan kehilangan jisim otot. Pesakit akan menjadi lemah dan otot memerlukan masa untuk tumbuh semula. Sebilangan orang memerlukan fisioterapi untuk dapat berjalan semula.

Perkara-perkara yang dilalui oleh badan di ICU, juga memungkinkan kecelaruan dan gangguan psikologi.

"Nampaknya ada unsur tambahan untuk penyakit ini – keletihan akibat jangkitan jelas merupakan faktor yang besar," kata Paul Twose, seorang pakar dalam fisioterapi rawatan intensif di Majlis Kesihatan Universiti Cardiff dan Vale.

Terdapat juga laporan dari China dan Itali mengenai kelemahan di seluruh badan, nafas lega setelah melakukan aktiviti yang agak berat, batuk tahan lama, dan pernafasan tidak teratur. Tambahan, ia memerlukan banyak tidur.

"Kami tahu pesakit memerlukan masa yang lama, memerlukan waktu berbulan-bulan, untuk pulih."

Tetapi sukar untuk digeneralisasikan. Sebilangan orang menghabiskan masa yang agak singkat dalam perawatan khas, sementara yang lain harus menggunakan ventilator selama berminggu-minggu.

Adakah coronavirus akan mempengaruhi kesihatan saya dalam jangka masa panjang?

Kami tidak tahu pasti kerana tidak ada data jangka panjang, tetapi kami dapat melihat keadaan penyakit yang serupa.

Sindrom gangguan pernafasan akut berlaku pada pesakit yang sistem kekebalannya bekerja sangat keras, menyebabkan kerosakan pada paru-paru.

"Ada data yang sangat baik bahawa, bahkan lima tahun kemudian, orang dapat mengalami masalah fizikal dan psikologi," kata Twose, seorang ahli fisioterapi rawatan intensif di Majlis Kesihatan Universiti Cardiff dan Vale.

Dr. James Gill, pengamal am dan pensyarah di Warwick Medical School, mengatakan orang juga memerlukan sokongan kesihatan mental untuk meningkatkan penyembuhan.

"Anda menghadapi masalah bernafas, lalu doktor berkata, 'Kami harus memasang ventilator. Kami perlu membius anda. Adakah anda ingin mengucapkan selamat tinggal kepada keluarga anda?'

"PTSD [gangguan stres pascatrauma] pada pesakit dengan keadaan yang paling teruk ini tidak menghairankan. Banyak orang akan mengalami parut psikologi yang serius. "

Masih ada kemungkinan bahawa beberapa kes ringan dapat meninggalkan pesakit dengan masalah kesihatan jangka panjang – seperti keletihan.

Berapa banyak orang yang telah pulih?

Mendapatkan nombor yang tepat bukanlah perkara yang mudah.

Sehingga 15 April, Johns Hopkins University melaporkan bahawa sekitar 500,000 orang telah pulih dari dua juta yang dijangkiti.

Walau bagaimanapun, negara menggunakan kaedah rakaman yang berbeza. Beberapa negara tidak menerbitkan jumlah orang yang pulih dan banyak jangkitan kecil tidak dikira.

Model matematik menganggarkan antara 99-99.5% orang pulih.

Bolehkah saya mendapatkan Covid-19 dua kali?

Terdapat banyak spekulasi, tetapi sedikit bukti, mengenai daya tahan tubuh terhadap penyakit ini. Sekiranya pesakit berjaya memerangi virus tersebut, mereka seharusnya mengalami tindak balas imun.

Laporan mengenai pesakit yang dijangkiti dua kali mungkin disebabkan oleh ujian yang salah yang mengesan mereka bebas virus.

Persoalan mengenai sistem imun sangat penting untuk memahami sama ada seseorang boleh dijangkiti dua kali dan seberapa berkesan vaksin itu akan digunakan. (*)

[ad_2]

Source link