Bilangan Kes Positif Covid-19 di Sumatera Selatan meningkat kepada 84: Berita Undang-Undang

<pre>Bilangan Kes Positif Covid-19 di Sumatera Selatan meningkat kepada 84: Berita Undang-Undang

[ad_1]

PALEMBANG – Pasukan Petugas Pencegahan dan Pengendalian Covid-19 Sumatera Selatan, mengatakan kes positif virus korona meningkat sebanyak 30 hingga 84 kes, pada hari Sabtu (18/4/2020).

"Penambahan kes baru ini dikuasai oleh Palembang dengan 22 kes, kemudian kes OKU 3, kemudian Muara Enim, OKI, OKU, Banyuasin, dan Prabumulih, masing-masing dengan satu kes," kata jurucakap Pasukan Petugas Covid-19 Sumatera Selatan, Zen Ahmad .

Dia menambah, pesakit baru terdiri daripada 16 pesakit wanita dan 14 lelaki. Sebanyak 26 kes yang berlaku oleh penularan tempatan, tiga kes yang diimport, dan tiga yang lain masih dalam peringkat pemeriksaan lanjutan.

"Dengan penambahan kes-kes ini, jumlah kes positif kumulatif Covid-19 di Sumatera Selatan telah menjadi 84 kes. Secara terperinci, empat orang telah pulih dan pulang ke rumah, dan tiga orang telah meninggal dunia," katanya.

Infografik virus korona pada 18 April 2020. (Undang-undang)

Kemudian, terdapat 578 orang dalam pemantauan (ODP) dan 31 orang masih menjadi pesakit di bawah pengawasan (PDP). Untuk jumlah sampel yang masih diperiksa di Pusat Makmal Kesihatan Palembang (BBLK) terdapat 86 sampel.

Menurutnya, dengan penambahan kes penting ini, pasukan dari Pasukan Petugas Covid-19 Sumatera Selatan mengingatkan orang ramai agar tetap berwaspada. Orang ramai diminta untuk mengikuti permintaan pemerintah untuk menghentikan penyebaran virus korona.

Baca juga: Presiden Jokowi Mengingatkan Kerajaan Tempatan yang Agresif untuk Menjejaki Corona

"Pakai topeng secara berkala ketika mempunyai kreativiti di luar rumah, kurangkan berkumpul atau pergi ke tempat yang sesak. Kemudian, berehat secukupnya dan rajin mencuci tangan, kerana ini adalah cara paling penting untuk mencegah penyebaran Covid-19," katanya.

(erh)


[ad_2]

Source link