Cegah Corona, Pemerintah Daerah Sindangsari Ciamis Menubuhkan Pos Komando Covid-19 untuk Pelancong

Harapan Rakyat Online

[ad_1]

Covid-19 Command Post untuk pelancong
Pentadbiran desa Sindangsari, Kabupaten Kawali, Kabupaten Ciamis, Jawa Barat, mendirikan pos Covid-19. Foto: Edji Darsono / HR

Berita Ciamis, (harapanrakyat.com), – Pemerintah Desa (Pemdes) Sindangsari, Kabupaten Kawali, Kabupaten Ciamis, Jawa Barat, mendirikan pos komando Covid-19.

Ketua Desa Sindangsari, Mimin Hidayat, mengatakan bahawa walaupun desanya belum menemukan kes Corona, ini adalah usaha untuk memutuskan rantai atau mencegah Corona memasuki kampung, jadi pihaknya menubuhkan pos Covid-19.

Mimin berkata, tujuan penubuhan jawatan itu adalah untuk merakam orang-orang yang datang ke daerah Desa Sindangsari, atau yang pulang dari luar bandar.

"Kerana, pengumpulan data pelancong adalah tanggungjawab bersama. Supaya dapat mencegah dan mengatasi penyebaran virus, "katanya kepada HR Online, Minggu (19/4/2020).

Mimin melanjutkan, sebelum memasuki kampung, pelancong yang harus datang diminta memasukkan pos untuk direkodkan terlebih dahulu.

Selepas itu, pemeriksaan kesihatan dilakukan untuk pelancong baru, terutama dari zon merah.

"Ini untuk mengatasi virus Corona yang dibawa oleh pelancong," katanya.

Selain merakam pelancong yang datang, pos Covid-19 juga dapat membantu masyarakat yang berkaitan dengan penyebaran bahaya virus Corona.

"Saya merayu kepada seluruh masyarakat yang berasal dari luar kota dan belum melaporkan, jadi segera laporkan ke Pos Komando Covid-19," kata Mimin.

Mimin menambah, pos yang siap untuk menanggapi virus Corona di Desa Sindangsari akan bertahan selama 24 jam. (Edji / R5 / HR-Dalam Talian)

[ad_2]

Source link