Corona Pandemic Favours Asag Toga Group untuk Pertagas | Berita itu

<pre>Corona Pandemic Favours Asag Toga Group untuk Pertagas | Berita itu

[ad_1]

PRABUMULIHSelalu ada hikmah di tengah-tengah bencana. Istilah ini nampaknya benar-benar mewakili keadaan yang dialami oleh sekumpulan ibu di kota Prabumulih, Sumatera Selatan, yang menjalankan perniagaan perubatan herba dan herba. PT Pertamina Gas (Pertagas), sebuah syarikat tenaga yang berafiliasi dengan PT Pertamina (Persero) dan PT Perusahaan Gas Negara Tbk (PGAS), yang dikenali sebagai Kumpulan Asman Toga, mengalami peningkatan pesanan di tengah pecahnya COVID-19.

"Alhamdulillah, sejak beberapa minggu terakhir ini dapat meningkat hingga 40% daripada penjualan biasa," kata Siti Sulbiyah, Ketua Kumpulan Asga Toaman.

Menurutnya, pesanan tidak hanya datang dari masyarakat sekitar tetapi juga datang dari beberapa institusi tempatan. Di samping itu, kata Siti, pesanan untuk produk herba Asman Toga Group semakin dikenali dari luar bandar. "Kami juga telah menghantar produk-produk serbuk dan disediakan untuk diminum di luar Prabumulih," jelasnya.

Zainal Abidin, Pengurus Perhubungan Komunikasi dan CSR Pertamina Gas, mengatakan bahawa dia bangga kerana produk rakan kongsi Pertagas dapat meningkatkan perolehan di tengah-tengah banyak industri yang mengalami kekangan pengeluaran dalam masa sukar ini. Sebaliknya, Pertagas masih menemani kumpulan Asman Toga untuk terus menjalankan tingkah laku gaya hidup bersih dan sihat pada masa produksi. "Kami juga selalu mengingatkan kumpulan sasaran kami untuk menjaga jarak fisik selama produksi dan terus memakai topeng selama produksi," kata Zainal dalam pernyataan tertulis kepada Portalindonesianews, Rabu (1/4).

Kumpulan Asman Toga Melati kini terdiri daripada 30 suri rumah. Kumpulan ini telah berniaga sejak tahun 2013. Selain itu pusat perdagangan dan keluarga pemproses tumbuhan perubatan, kumpulan yang berkedudukan di Desa Gunung Ibul Prabumulih juga telah menghasilkan sejumlah varian ubat-ubatan herba. Terdapat lapan jenis ubat herba yang terbuat dari tumbuhan perubatan keluarga (TOGA) seperti asam tumerik, halia merah, halia putih, kencur, curcuma, daun melengkung, daun salam, dan daun sirsak yang merupakan produk andalan mereka. Kumpulan ini juga memenangi beberapa anugerah dari Pejabat Alam Sekitar di peringkat wilayah dan nasional. (AP)

Penyunting: alam semula jadi

[ad_2]

Source link