Corona Terlibat, Warga AS Berkumpul Menunggu Derma Makanan

<pre>Corona Terlibat, Warga AS Berkumpul Menunggu Derma Makanan

[ad_1]Beritaterheboh.com- Keluarga di Amerika Syarikat (AS) hancur akibat wabak Corona. Mereka juga bersedia menunggu sumbangan makanan dari institusi bank makanan.
Seperti dilansir AFP pada hari Ahad (19/4/2020), Pandona Corona membuat 22 orang di AS kehilangan pekerjaan. Kerana, banyak perniagaan ditutup semasa penutupan untuk mengelakkan Corona di AS. Institusi bank makanan juga bergerak untuk memberi sumbangan makanan untuk warga yang terjejas.

Baca juga:
22 Juta Orang Meminta Manfaat Pengangguran kepada Donald Trump
Pada hari Selasa, misalnya, sekitar 1,000 kereta berbaris di pusat pengedaran yang ditubuhkan di Pennsylvania oleh Greater Pittsburgh Community Food Bank. Permintaan untuk beg makanan meningkat hampir 40 peratus pada bulan Mac.

Naib Presiden Bank Makanan Komuniti Greater Pittsburgh, Brian Gulish mengatakan di lapan pusat tersebut, sekitar 227 tan makanan diletakkan di dalam tong kereta.

"Ramai orang menggunakan perkhidmatan kami untuk pertama kalinya. Mereka tidak pernah beralih ke bank makanan sebelum ini," kata Gulish.

"Itulah sebabnya salurannya sangat panjang. Kerana mereka tidak tahu rangkaian yang kita miliki," tambah Gulish.

Di seluruh Amerika, dari New Orleans hingga Detroit, orang-orang yang tiba-tiba kehilangan pekerjaan mereka masuk ke bank makanan – pemandangan menyedihkan. Sebilangan dari mereka juga menunggu sebahagian kecil wang rangsangan yang termasuk dalam pakej bantuan kecemasan bernilai $ 2.2 trilion yang diluluskan oleh Kongres bulan lalu.

Mungkin gambaran paling tidak selamat mengenai ketidakamanan makanan baru beberapa orang Amerika berlaku pada 9 April di San Antonio, Texas. Terdapat 10,000 kereta yang mengejutkan muncul di sebuah bank makanan, dengan beberapa keluarga datang malam sebelumnya hanya untuk duduk dan menunggu.

"Kami tidak bekerja selama berbulan-bulan," seorang wanita di pusat pengedaran makanan di Chelsea di pinggiran Boston.

"Saya menjumpai seorang wanita semalam dengan bayi berusia 15 hari, bayi yang baru lahir. Suaminya tidak bekerja, dia mempunyai dua anak lagi. Dia tidak mempunyai makanan di rumah," kata Alana.


Di mana-mana sahaja, pegawai bank makanan mengatakan bahawa keperluan mereka dalam era pandemi meningkat secara tiba-tiba – sebanyak 30 peratus. Ini berlaku, misalnya, di rangkaian di Akron, Ohio.

"Kami membina rantaian bekalan selama bertahun-tahun yang akan memenuhi keperluan makanan tertentu yang dinanti-nantikan. Meningkatkan 30 peratus semalam hampir mustahil," kata Dan Flowers, Ketua Pegawai Eksekutif Akron-Canton Regional Foodbank.

Sebahagiannya adalah kerana bank makanan terjebak dalam pusaran yang melanda industri makanan AS. Dengan restoran ditutup kerana penguncian, orang Amerika menyimpan semua barang di kedai runcit, yang tidak lagi dapat menyumbang sebanyak produk seperti yang biasa mereka lakukan.

Namun, mujurlah masih ada yang dapat menyumbang. Bank makanan termasuk 200 cawangan tempatan sebuah organisasi bernama Feeding America malah mendapat banyak jenis makanan khas untuk diedarkan.

Syarikat makanan Amerika Syarikat, JM Smucker, pembuat banyak produk terkenal seperti kopi Folgers, adalah penderma biasa dan telah menghantar palet makanan tambahan ke bank-bank di Ohio. Dan kilang penyulingan yang dipanggil Ugly Dog di Michigan menghantar trak gel pembersih tangan yang terbuat dari alkohol sisa dan dibungkus dalam botol pint yang biasanya mengandungi minuman keras.

Baca juga:
Tolak Peraturan Menginap di Rumah, Ribuan Penduduk Car City City Parade ini mengadakan Demo
Sebelum ini, kesan Corona ini turut mempengaruhi Michigan. Warga AS berkumpul di hadapan balai kota Michigan mereka yang menentang peraturan tinggal di rumah yang membuat para penunjuk perasaan bimbang tentang pekerjaan dan pendapatan mereka.

Presiden AS Donald Trump menyokong tindakan itu. Namun, Gabenor Michigan Gretchen Whitmer meminta sokongan Trump untuk tidak memprovokasi tindakan yang lebih besar. (Detikcom / artikel asal)

[ad_2]

Source link