Covid-19 Securities, Memulakan Penerbit yang Ramai Memotong Gaji Pekerja

<pre>Covid-19 Securities, Memulakan Penerbit yang Ramai Memotong Gaji Pekerja

[ad_1]

Jakarta, CNBC Indonesia – Indeks Harga Saham Komposit (CSPI) pada akhir minggu lalu ditutup dengan kedudukan 3.44% kepada 4,634.82 mata. Bagaimanapun, pelabur asing masih mencatatkan penjualan bersih (net selling) bernilai Rp 552,31 bilion.

Hujung minggu lalu, agensi penarafan global Standard & Poor's (S&P) menyemak semula prospek hutang jangka panjang Indonesia kepada Negatif dari Stable.

Prospek S&P turun kerana peningkatan risiko seperti kedudukan luar Indonesia yang mulai melemah kerana kejatuhan nilai rupiah terhadap dolar AS dan juga kerana beban hutang pemerintah dianggap jauh lebih tinggi dalam beberapa tahun ke depan kerana langkah-langkah kontra-fiskal kitaran kuat.Di samping itu, terdapat beberapa berita pasaran semalam yang patut didengar sebagai pertimbangan dalam pelaburan.

1. OJK Membekukan 2 Multifinance Ketika Pandemik, Ada Apa?
Di tengah-tengah wabak ini, Otoriti Perkhidmatan Kewangan (OJK) telah membekukan kegiatan perniagaan penerbit dua syarikat kewangan atau syarikat multi-kewangan kerana kedua-dua syarikat tersebut tidak memenuhi ketentuan.

Dua syarikat ini adalah PT First Indo American Leasing Tbk (FINN) dan PT Wannamas Multifinance yang tidak memenuhi peruntukan dalam Peraturan OJK atau POJK.05 / 2018 mengenai Syarikat Pembiayaan yang Melakukan Perniagaan.

2. Tidak Turun, S&P Mengkaji Prospek Hutang Indonesia menjadi Negatif
Agensi penarafan global, S&P Global Ratings menyemak semula prospek hutang jangka panjang Indonesia kepada Negatif dari Stabil pada hari Jumaat (4/17/2020). Pada masa yang sama, institusi ini yang dikenal sebagai konservatif menegaskan penarafan hutang jangka panjang Indonesia 'BBB' dan jangka pendek 'A-2'.

Peringkat BBB sebelumnya telah diperoleh Indonesia pada hari Jumaat 31 Mei tahun lalu dari tahap BBB sebelumnya – dengan unjuran yang stabil.

3. Garuda, AirAsia & Malindo Potong Gaji Kakitangan, Demi Menghidupkan!
Tekanan dalam industri penerbangan tidak dapat dielakkan. Tiga syarikat penerbangan telah mengambil langkah berani dengan memotong gaji eksekutif dan kakitangan untuk bertahan dari kesan wabak virus korona (Covid-19) yang melanda semua sektor ekonomi, bukan hanya Indonesia, tetapi juga di seluruh dunia.

Tiga syarikat penerbangan yang maklumatnya telah diumumkan ialah PT Garuda Indonesia Tbk (GIAA), AirAsia Group, dan Malindo (usaha sama Lion Air Group dan Malaysia National Aerospace and Defense Industries).

Pengurusan Garuda Indonesia dikatakan akan memotong pembayaran gaji pekerja rumah (THP) dari April hingga Jun. Pemotongan gaji ini akan dilaksanakan mulai dari peringkat pengarah dan pesuruhjaya hingga kakitangan syarikat dengan potongan 10% -50%.

4. Persembahan Bercanggah 2019, Ada Apa Antam & PT Timah?
Dua penerbit milik kerajaan di sektor perlombongan domestik, PT Aneka Tambang Tbk (ANTM) dan PT Timah Tbk (TINS) mencatatkan prestasi yang agak buruk sepanjang tahun 2019. Manakala pada tahun 2019, harga komoditi perlombongan boleh dikatakan mendapat udara segar berbanding tahun 2018.

Pada tahun 2019 ANTM mencatatkan penjualan sebanyak Rp 32,72 trilion (+ 29,5% yoy). Peningkatan ini disokong oleh peningkatan penjualan emas (+ 34,5% yoy), Ferronickel (+ 3,8% yoy) dan bijih nikel (+ 26,6% yoy) yang menyumbang 95% dari jumlah penjualan.

Jualan syarikat dapat meningkat 75.1% (yoy). Peningkatan penjualan yang ketara disokong oleh pendapatan dari penjualan timah yang mencapai 81.8% (yoy) tahun lalu. Penjualan timah halus menyumbang 92% daripada jumlah pendapatan TINS.

5. Garuda Mengurangkan Gaji Pengarah & Pekerja 10% hingga 50%
Pengurusan PT Garuda Indonesia Tbk (GIAA) akan memotong pembayaran gaji pekerja dari rumah mulai bulan ini hingga Jun 2020. Pemotongan gaji ini akan dilaksanakan mulai dari peringkat pengarah dan pesuruhjaya hingga kakitangan syarikat dengan potongan 10% -50%.

Kakitangan Khas Menteri BUMN Arya Sinulingga mengesahkan keputusan lembaga pengarah Garuda Indonesia sebagaimana diatur dalam Surat Pekeliling Nomor JKTDZ / SE / 70010/2020.

"Betul, itu adalah dasar dalaman [perusahaan], "Kata Arya kepada CNBC Indonesia, Jumat (17/4/2020).

6. Ekonomi Lambat Kerana Corona, BUMI Terus Membayar Hutang dengan lancar
Wabak pandemi COVID-19 memberi kesan serius kepada ekonomi, dan pelbagai sektor industri, termasuk minyak dan gas. Sektor ini mengalami harga komoditi yang turun dengan mendadak dalam sebulan. Salah satu sebab harga emas hitam jatuh adalah kerana pandemi korona masih berterusan dan tidak dapat dipastikan bila ia akan berakhir.

Dalam keadaan sukar ini PT Bumi Resources Tbk (BUMI) terus membayar hutangnya secara konsisten. Tidak lama dahulu, syarikat arang batu terbesar di Indonesia telah melunaskan pembayaran faedah kepada sembilan hutang tranche A bernilai AS $ 7.51 juta atau Rp 120.16 miliar (nilai tukar Rp 16.000).

7. Cathay Pacific Menutup Pejabat Krew di AS, 286 Pekerja Dipukul oleh Pemecatan
Syarikat penerbangan Hong Kong, Cathay Pacific Airways Ltd, akan menutup tiga pangkalan kru kabin (pramugari dan pramugara) di Amerika Syarikat (AS).

Sekurang-kurangnya 286 pekerja akan diberhentikan kerana wabak korona (COVID-19) yang melanda perniagaan penerbangan global.

Pangkalan yang akan ditutup adalah di New York, San Francisco dan Loa Angeles. "Syarikat penerbangan itu mengatakan bahawa ia berkomunikasi dengan kru," tulis Reuters, dipetik pada hari Jumaat (17/4/2020).

8. Mencegah Covid-19, BCA Memperluas Penutupan Pejabat Cawangan
PT Bank Central Asia Tbk (BCA) memperluas penutupan pejabat cawangan untuk mengantisipasi penularan wabak Covid-19. Sebelumnya, BCA telah menutup 30% pejabat cawangan syarikat di Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang dan Bekasi (Jabodetabek).

Naib Presiden Eksekutif Sekretariat & Komunikasi Korporat BCA, Hera F Haryn mengatakan, kebijakan tersebut mendukung lanjutan pelaksanaan Peraturan Pemerintah (PP) Nomor 21 Tahun 2020 dan Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 9 Tahun 2020 tentang Pedoman PSBB dalam rangka Mempercepat Penanganan Penyakit Virus Corona 2019 (COVID -19).

9. Mengenai Penggabungan & Pengambilalihan Bank Ketika Corona, Ini Kata OJK Bos
Otoriti Perkhidmatan Kewangan (OJK) mengatakan bahawa di tengah-tengah wabak Covid-19 masih belum ada bank yang mengemukakan rancangan penggabungan (penggabungan dan pengambilalihan), baik bank lokal dan asing, serta institusi kewangan lain. Tetapi OJK masih membuka peluang bagi syarikat untuk terus mengambil tindakan korporat.

"Belum ada apa-apa [pengajuan]. Tolong ambil tindakan sendiri, "kata Wimboh Santoso, Ketua Dewan Komisioner OJK dalam perbincangan maya dengan CNBC Indonesia, Khamis (16/4/2020).

[Gambas:Video CNBC]

(hps / hps)


[ad_2]

Source link