Ini 82 Lokasi Rukyatul Hilal Awal Ramadan 1441 H / 2020 M

AJNN.net - Aceh Journal National Network

[ad_1]

Ini 82 Lokasi Rukyatul Hilal Awal Ramadan 1441 H / 2020 M
Seorang penduduk berusaha melihat bulan baru melalui teleskop di Balai Cerap Kementerian Agama Aceh. Foto: AJNN / Rahmat Fajri

JAKARTA – Kementerian Agama akan mengadakan pemantauan hilal (rukyatul hilal) untuk penentuan awal bulan Ramadhan 1441 H / 2020 M. Rukyatul Hilal akan diadakan pada hari Khamis depan (23/04) di 82 titik pemantauan yang tersebar di 34 provinsi di Indonesia.

"Rukyatul hilal dilakukan oleh Kantor Provinsi Kementerian Agama bekerjasama dengan organisasi Islam, BMKG, dan Mahkamah Agung. Mereka akan melakukan pemantauan bulan baru di 82 titik yang ditentukan. Titik pemantauan tertinggi adalah di Jawa Timur, 27 lokasi, dan Jawa Barat dengan 8 lokasi," Ketua Pengarah Komuniti Islam terang Kamaruddin Amin di Jakarta, Isnin (20/04).

"Hasil data Kedudukan Rukyatul Hilal dan Hisab Hilal untuk awal bulan Ramadhan akan dibahas dalam perbicaraan isbat dan kemudian keputusan dibuat untuk menentukan kapan ibadah puasa dimulakan," lanjutnya.

Menurutnya, mengenai keadaan wabak Penyakit Virus Corona 2019 (Covid-19) di Indonesia, percubaan ISBAT akan diadakan dengan skema yang berbeza. Dia mengatakan bahawa dia akan menggunakan kemudahan telekonferensi dalam percubaan ISBAT tahun ini.

"Sebagai polisi jarak fizikal dan menurut protokol kesihatan, kita mengelakkan orang ramai. Percubaan ISBAT akan menggunakan teknologi telekonferensi sehingga peserta dan media tidak perlu hadir di Kementerian Agama, "kata Kamaruddin.

"Orang ramai dapat menyaksikan proses isbat kemudian penstriman langsung laman web dan media sosial rasmi Kementerian Agama, "sambungnya.

Menurut Kamaruddin, seperti biasa, sesi ISBAT akan terbahagi kepada tiga sesi. Sesi pertama, pendedahan mengenai permulaan hilal Ramadan 1441H oleh anggota Pasukan Falakiyah dari Kementerian Agama, Cecep Nurwendaya.

Selepas matahari terbenam, perbicaraan isbat diadakan secara tertutup. Sesi ini hanya dihadiri oleh perwakilan MUI, DPR, dan Menteri Agama Fachrul Razi, Timbalan Menteri Pertahanan Zainut Tauhid Sa'adi, dan Ketua Pengarah Bimbingan Komuniti Islam. Pemimpin organisasi yang dijemput, dapat mengambil bahagian dan berdialog dalam proses percubaan ini melalui bilik mesyuarat dalam talian di mana pautan, ID dan kata laluan akan dikongsi.

Hasil sesi ISBAT, sambung Kamaruddin, akan diumumkan secara terbuka oleh Menteri Agama melalui telekonferensi pers. Jadi, media tidak perlu hadir di pejabat Kementerian Agama.

"Orang ramai dapat mengikutinya melalui web streaming langsung dan Kementerian Agama Sosial," katanya menyimpulkan.

Berikut ini adalah daftar lokasi untuk pelaksanaan pemantauan hilal untuk penentuan awal Ramadhan 1440H / 2020M:

1. Aceh: Balai Cerap Tgk. Chiek Kuta Karang, Kompleks Lhokseumawe Bukit Poly Perta Aron, Aceh Jaya Gunung Cring Cran, Pantai Suak Geudeubang, Kab. Aceh Barat, Pantai Selatan Lhok Keutapang, Simeulue, Pantai Teluk Dalam, Tugu "KM. 0" Indonesia, Kota Sabang

2. Sumatera Utara: Tingkat IX Pejabat Gabenor Sumatera Utara dan Balai Cerap OIF UMSU

3. Sumatera Barat: Bangunan Tempat Perlindungan Masjid Nurul Huda Parupuk Tabing.

4. Riau: Hotel Premier Pekanbaru

5. Kepulauan Riau: Bukit Cermin

6. Jambi: Hotel Odua Weston

7. Sumatera Selatan: Aryaduta Hotel

8. Bangka Belitung: Pantai Penagan, Pantai Tanjung Pandam, dan Pantai Tanjung ANDA Muntok

9. Bengkulu: Kerajaan Tempatan Dak Mess Prov. Bengkulu

10. Lampung: Pantai POB Bukit Gelumpai Canti Kalianda, Lampung Selatan

11. DKI Jakarta: DKI Jakarta Kementerian Agama Bangunan Kanwil lt. 71.

12. Jawa Barat: POB Cibeas Pelabuhan Ratu, Bosscha Lembang Bandung, Kab. Bandung Barat, Gunung Babakan, Kota Banjar, Pantai Santolo Pamengpeuk, Kab. Garut, Pantai Cipatujah Kab. Tasikmalaya, Pantai Gebang Kab. Cirebon, Sekolah Tinggi Astha Hannas Daerah Binong. Subang, dan Pantai Pondok Bali Kab. Subang

13. Banten: Alissa Anyer

14. Jawa Tengah: Menara Al-Husna, Masjid Agung Jawa Tengah, Semarang, Pelancongan Mangrove Kaliwlingi Brebes, Pantai Binangun Lasem Rembang

15. DI Yogyakarta: POB Sheikh Bela Belu, Bantul Parang Tritis Yogyakarta, Bukit Brambang Patuk Gunungkidul

16. Jawa Timur: Pantai Sunan Drajat / Tanjung Kodok Paciran Lamongan, Bukit Condrodipo Gresik, Pantai Bawean. Gresik, Lapan, Jl. Daerah Watukosek Gempol. Pasuruan, Ponpes Bayat Al Hikmah Kota Pasuruan, Bukit Banyu Urip Kec. Senori Kab. Tuban, Bukit Wonocolo Bojonegoro, Pantai Duta Probolinggo, Pulau Gili Kab. Probolinggo, Gunung Sekekep Wagir Kidul Kec. Pulung Kab. Ponorogo, Pantai Gebang Bangkalan, Helipad AURI Ngliyep Kab. Malang, Pantai Serang, Kab. Blitar, Bukit Wonotirto Blitar, Pantai Srau Pacitan, Pantai Kasap Pacitan, Pantai Nyamplong Kobong Jember, Gunung Sadeng Jember, Pantai Pacinan Situbondo, Pantai Pancur Alas Purwo Banyuwangi, Klasi Indah Banyuwangi Bukit Gumuk, Pantai Pamekasan Ambat Tlanakan, Pantai Sapo Ds. Sergang Kec. Batuputih Kab. Sumenep, Pantai Kalisangka Kangean Sumenep, Pantai Taneros Sumenep, Unit Radar (Satrad) 222 Ploso di Kaboh Kab. Jombang, lereng Gunung Pandan Madiun

17. Kalimantan Barat: Pantai Indah Kakap, Kec. Sungai Kakap, Kab. Kubu Raya

18. Kalimantan Tengah: Aquarius Hotel Jl. Imam Bonjol Palangkaraya

19. Kalimantan Timur: Menara Asma'ul Husna Baitul Muttaqin Islamic Center Masjid Samarinda

20. Kalimantan Selatan: Banjarmasin Top Bank Kalimantan Selatan

21. Kalimantan Utara: KNIP Gunung Tanjung Selor

22. Bali: Hotel Patra Jasa Kuta Beach, Badung Bali

23. NTB: Taman Rekreasi Loang Baloq

24. NTT: Halaman Masjid Nurul Hidayah

25. Sulawesi Selatan: Pantai Sumpang Binangae District Barru

26. Sulawesi Barat: Rumah Api Tanjung Sumare. Simboro Kab. Mamuju

27. Sulawesi Tenggara: Pantai Wolulu Kec. Watubangga Kab. Kolaka

28. Sulawesi Utara: Kawasan Letak Kereta Mtc City Apartment Manado

29. Gorontalo: Desa Bulango Raya Kec. Tomilito Kab. Gorontalo Utara

30. Sulawesi Tengah: Bangunan Hisab Rukyat Kementerian Agama Ds. Marana Kec. Sindue Kab. Donggala

31. Maluku: Desa Wakasihu Kec. Kabupaten Leihitu Barat Maluku Tengah

32. Maluku Utara: Pantai Desa Ropu Tengah Balu Jailolo Halmahera Barat, POB BMKG Afe Taduma

33. Papua: Pantai Satu Lampu Marauke

34. Papua Barat: Menara Masjid Besar Al Hidayah Fak-Fak, Alun-alun Kimana Kab. Kaimana, Tanjung Kasuari, Bandar Sorong

[ad_2]

Source link