Jakarta Kesesakan Walaupun PSBB, Ini Sebabnya

PSBB Jakarta

[ad_1]

Oleh Kevin Andreas

masa_ akses 3 minit yang lalu
Komen

Terdapat tiga sebab mengapa Jakarta masih sesak

Walaupun terdapat sekatan sosial berskala besar (PSBB) telah dipohon sejak hari Jumaat (10/4/2020) minggu lalu, Jakarta dilihat masih sibuk hingga hari Isnin (4/20/2020).

"Ya, memang ada kenaikan, tetapi kita mesti ingat ketika pelaksanaan PSBB pertama dilakukan pada waktu cuti dan menjelang akhir hujung minggu, jadi kenderaan persendirian cenderung turun, "Kata Syafrin Liputo, Kepala Badan Pengangkutan Jakarta (Dishub), melaporkan dari Kompas.com.

Sementara itu, hari Isnin ini Jakarta masih kelihatan cukup sesak. Sekurang-kurangnya ada tiga sebab mengapa ibu kota masih penuh dengan aktiviti.

Syarikat masih beroperasi

Walaupun PSBB digubal, tidak semua syarikat dapat menjalankan sistem kerja dari rumah.

Menurut Pejabat Transmigrasi Tenaga Manusia dan Tenaga DKI JakartaAndri Yansyah, saat ini terdapat sekitar 200 syarikat besar yang masih beroperasi.

Yang Perlu Anda Ketahui dari PSBB Jakarta yang Berlaku Hari Ini

Sumber: Detik

Andri mengatakan bahawa syarikat tersebut tidak boleh dibiarkan beroperasi semasa PSBB kerana berpotensi untuk memperluas penyebaran virus korona.

"Walaupun syarikatnya kecil, besar, pekerja rata-rata beribu-ribu orang, "Katanya.

Perjalanan dari luar Jakarta masih tinggi

Penumpang yang datang dari luar Jakarta juga menyumbang kepada kesibukan ibu kota. Sehingga kini, kepadatan masih kerap berlaku di beberapa stesen KRL seperti Bogor, Cilebut, Bojonggede, Citayam dan Depok.

Hari PSBB 5 di Jakarta Penumpang KRL Masih Ramai - BeritaSatu.com

Sumber: Berita Satu

Walaupun jumlahnya telah menurun, jumlah penumpang yang menggunakan pengangkutan awam lain masih banyak. Sejak digubal PSBB, Pengguna MRT hanya tinggal 5.000 orang sehari daripada biasa 100,000.

Pengguna LRT juga hanya mencapai 250 orang, sementara jumlah pengguna Transjakarta menyusut 93%.

Dinamika Ojol

Kegiatan teksi motosikal dalam talian di ibu negara juga menjadi polemik kerana dua peraturan yang bertentangan.

Berdasarkan Peraturan Menteri Kesehatan No. 9 tahun 2020 tentang Pedoman PSBB dalam rangka percepatan pengendalian COVID-19, teksi motosikal dalam talian hanya boleh mengirimkan barang, bukan untuk mengangkut penumpang.

Sementara Peraturan Menteri Perhubungan No. PM 18 tahun 2020 tentang Pengendalian Pengangkutan dalam konteks Mencegah Penyebaran COVID-19 menyatakan bahawa ojeg dalam talian dapat membawa penumpang dalam keadaan tertentu.

PSBB Jakarta Melarang Ojol Membawa Penumpang

Sumber: Liputan 6

Menanggapi hal ini, Pemerintah Provinsi DKI masih merujuk pada Peraturan Menteri Kesehatan No. 9 tahun 2020.

"Kami akan meneruskan dasar bahawa kenderaan bermotor roda dua dapat mengangkut barang berdasarkan aplikasi, tetapi tidak untuk mengangkut penumpang dan ini akan dikuatkuasakan kemudian., "Kata Anies Baswedan, dalam sidang media di Balai Kota Jakarta pada hari Isnin (4/13/2020).

Menurut anda, apakah langkah yang perlu diambil oleh kerajaan? Mari kita bincangkan dalam komen di bawah!

[ad_2]

Source link