KAWS dan Pengaruhnya dalam Dunia Streetwear

Source: Lumikasa

[ad_1]

Oleh Kevin Andreas

masa_ akses 32 minit yang lalu
Komen

Seni halus memenuhi perdagangan global

Kaws bukan orang asing dalam kancah kreatif. Karyanya telah hadir melalui beberapa lelaran di medium budaya pop; dari kartun seperti Mickey Tetikus dan The Simpson, kepada jenama fesyen skala global seperti Uniqlo dan DIOR.

Jurugambar potret berasaskan Axel Dupeux / NY - AXEL DUPEUX / FOTOGRAFI

Sumber: Axel Dupeux

Adakah Brian Donnelly, angka dalang belakang moniker.

Dia adalah lelaki yang dilahirkan pada tahun 1974 di New Jersey, Amerika Syarikat. Donnelly pernah belajar di Pusat Pengajian Seni Visual di New York dan memenangi ijazah Sarjana Muda Seni Halus dalam ilustrasi.

Setelah menamatkan pengajian di kolej pada tahun 1996, Brian Donnelly bekerja di Disney sebagai bebas animator. Dia juga berpeluang menyumbang sebagai pelukis latar belakang dalam beberapa projek Disney pada masa itu. Sebahagian daripada mereka adalah 101 orang Dalmatians, Daria dan Doug.

Tetapi Donnelly meninggalkan dunia animasi dan terjun ke dunia seni rupa dengan lebih mendalam. Lama kelamaan, dia lebih dikenali sebagai KAWS, artis berpengaruh dalam dunia kreatif, termasuk fesyen dan pakaian jalanan.

The Companion, Bendy & The Accomplice

Sekiranya anda tertanya-tanya, moniker ‘KAWS’ tidak mempunyai maksud tertentu. Donnelly memilih nama itu kerana, menurutnya, keempat-empat huruf itu mempunyai estetika yang baik ketika digabungkan antara satu sama lain.

KAWS | Enam Karya: (Sebenar) Sahabat; CHUM; Bendy; Sahabat (Lima ...

Sumber: Berseni

Prinsip yang sama berlaku untuk ketiga-tiga watak; Sahabat, Bendy dan Pencapaian. Dalam temu bual, Donnelly telah menyebut bahawa dia mahu wataknya sejagat mungkin. Mudah dicerna oleh sesiapa sahaja, apa sahaja latar belakang budaya mereka.

Pada tahun 90an, KAWS mengukir ilustrasi wataknya di perhentian bas, bilik telefon, iklan dan papan iklan New York.

Sumber: Pinterest

Sumber: Pinterest

Pada masa itu, budaya kepenggunaan kelas menengah Amerika berkembang dengan pesat, dan karya KAWS adalah tindak balas terhadap komodifikasi tanpa henti ini.

Pendekatan KAWS untuk seni yang terkesan 'eksentrik ’ ia juga mendorongnya mengubah 'seni' menjadi produk. Lama kelamaan, KAWS memasuki alam fesyen dan pakaian jalanan.

Fail Asal, naik dan turun

Sebelum bekerjasama dengan Uniqlo, DIOR dan Jordan, KAWS telah mencipta produk seninya sejak tahun 1999.

Temui Pereka: KAWS - Brian Donnelly

Sumber: Lumikasa

Pada masa itu, dia ditarik oleh jenama Jepun yang bernama BANYAK BURUK untuk membuat patung vinil. Pelepasan ini juga mendapat sambutan positif dalam adegan pakaian jalanan Jepun untuk membawa KAWS untuk bekerjasama Medicom Mainan dan menghasilkan mainan dan barang koleksi pada skala yang lebih besar.

Pada tahun 2005, Wonderwall, firma reka bentuk dalaman yang membuat kedai kedai untuk BAPE, menawarkan kerjasama dengan KAWS untuk merancang kedai sendiri.

Walaupun dia berminat dengan idea itu, dia tahu bahawa dia harus membentangkan produknya sendiri di kedai. Berangkat dari kerjasama dengan Medicom Mainan, KAWS juga memberikan garis pakaian jalanannamanya sendiri Palsu Asal pada tahun 2006.

Sumber: Wonder-Wall

Dengan waktu terbang yang tinggi di bidang visual, T-Shirt grafik reka bentuk KAWS menjadi produk yang paling popular di OriginalFake. Bukan hanya melalui pentafsiran watak KAWS Budak Astro dan the Stay Puft Marshmallow ManIdentiti visual OriginalFake juga diperkuat dengan ilustrasi watak Sahabat, dan corak 'Chompers'Dan'X'KAWS khas yang digunakan untuk pelbagai lelaran.

kepingan original KAWS

Sumber: Highsnobiety

Reputasi Palsu Asal juga dibina melalui kualiti produknya yang baik. Melalui kerjasama dengan NEXUSVII, Palsu Asal berjaya mempersembahkan artikel dengan kualiti yang dapat ditandingi label pakaian jalan raya tingkat atas suka WTAPS dan KEDAI TINGGI.

Dengan senarai kolaborasi yang panjang, OriginalFake juga dikenali melalui rangkaian kolaborasi yang kini menjadi grail suci. Semasa bekerjasama dengan Tertinggi Sebagai kolaborasi terkenal, OriginalFake juga bekerjasama dengan sejumlah jenama besar di Skena pakaian jalanan Jepun suka BAPE, KEDAI TINGGI dan serpihan reka bentuk.

Sumber: OriginalFake

Walaupun OriginalFake terpaksa ditutup pada tahun 2013, itu tidak berlebihan jenama ia dipanggil salah satu gerakan yang mengubah 'seni pop' menjadi produk abad ke-21, termasuk dunia pakaian jalanan.

Ideanya mungkin dipelopori oleh Jeff Koons dan Andy Warhol, tetapi KAWS menjadi salah satu tokoh penting yang mengembangkan idea tersebut.

[ad_2]

Source link