Keluar dari Mata, Dekat dengan Jantung

semarak.co - Merupakan Portal Berita News Nasional Terkini, Terbaru dan Menyajikan Berita Paling Update Saat Ini.

[ad_1]

Pendapat Jaya Suprana

semarak.co -Keadaan virus Corona mengubah tingkah laku manusia di seluruh pelosok planet ini. Pada mulanya naluri tamadun manusia lebih bersifat sosial daripada individu.

Digerakkan oleh naluri sosial, manusia membentuk Gemeinschaft (kebersamaan) sebagai asas Gesselschaft (masyarakat). Cita-cita mulia rakyat Indonesia juga bukan hanya orang yang adil dan makmur, tetapi masyarakat yang adil dan makmur.

Semangat kebersamaan juga tersirat dan dinyatakan dengan jelas dalam Prinsip Demokrasi yang Dipimpin oleh Kebijaksanaan Kebijaksanaan dalam Perundingan / Keadilan Sosial dan Perwakilan untuk Seluruh Rakyat Indonesia.

Gotong royong juga jelas merupakan bentuk kebersamaan daripada kesendirian.

Ringkasnya, kadar peradaban selalu lebih bersifat komunal daripada individu untuk disatukan sebagai manifestasi naluri sosial manusia.

Oleh itu, adalah wajar bahawa naluri sosial membentuk tingkah laku manusia untuk hidup dalam kumpulan demi secara fizikal dekat antara satu sama lain.

Namun, secara tiba-tiba pada tahun ke-20 abad ke-21 berlaku ribut dahsyat yang mengubah tingkah laku manusia secara drastik.

Demi memutuskan rantai penularan virus COVID-19 yang berbahaya yang merosakkan kesihatan dan bahkan mencabut nyawa manusia, disarankan agar sesama manusia tidak dekat secara fizikal dengan sesama manusia.

Pada masa ini, makna peribahasa Jauh di Mata, Dekat Hati menjadi relevan dengan perjuangan umat manusia melawan kemarahan wabak virus Corona.

Hebat

Saiz fizikal virus Corona sangat mikroskopik sehingga tidak dapat dilihat. Virus Corona hanya dapat dilihat oleh mata manusia dengan bantuan mikroskop elektron supra-tajam.

Namun, ternyata virus Corona yang mudah musnah sangat kecil dan sangat merosakkan di luar kebinasaan bahkan makhluk yang paling besar, gergasi dan bengkak.

Kekuatan binasa lebih kuat kerana penyakit yang disebabkan oleh virus Corona diklasifikasikan sebagai penyakit berjangkit. Potensi pemusnahan virus Corona sangat kuat sehingga hanya dapat ditangani bersamaan dengan dua kaedah utama.

Di satu pihak, manusia mesti menjaga jarak tubuh agar tidak menyebarkan virus Corona yang menular antara satu sama lain.

Tetapi di sisi lain, manusia mesti mengimbangkan jarak tubuh dengan kedekatan dalaman untuk mewujudkan kesatuan dan kesatuan dalaman manusia dalam menghadapi kemarahan Covid-19 yang mustahil ditangani sendiri.

Walaupun jarak fizikal menjauhkan tubuh manusia dari satu sama lain, penyatuan rohani mendekatkan fikiran manusia.

Jarak antara badan dan kedekatan dalaman adalah gabungan tenaga peradaban yang terdiri daripada dua unsur yang berbeza, tetapi jika ia disatukan dengan bijak dan bijaksana, ia berpotensi menjadi kekuatan kuat mandraguna untuk dapat melumpuhkan semua roh yang mengancam kehidupan manusia di planet ini, yang hanya satu dan satu- yang ini.

Kemanusiaan

Pertalian Batin Kuba dengan orang-orang Cina mendorong para doktor dan jururawat Kuba mempertaruhkan nyawa mereka untuk datang terus ke Republik Rakyat China untuk membantu perjuangan orang-orang Cina melawan kemarahan COVID-19 yang sedang berleluasa di tanah besar China.

Misi pengorbanan kemanusiaan tanpa pamrih dari Pahlawan Kesihatan Kuba kemudian juga datang ke Itali untuk menolong orang Itali memerangi COVID-19 membuktikan Kedekatan Kuba Dalam dengan orang-orang Itali melintasi batas politik dan ideologi antara satu sama lain.

Begitu juga Pertalian Dalaman Rakyat China dengan Itali yang menjadi kenyataan luar pada 22 Mac 2020 ketika briged kesihatan RRC terbang dari Beijing ke Milan untuk menyokong orang Itali yang memerangi virus Corona.

Tidak lupa Pahlawan Kesihatan Rusia mempertaruhkan nyawa mereka dengan terjun terus ke barisan depan medan perang melawan virus Corona di negara asing.

Pemerintah RRC, melalui Duta Besar RRC di Jakarta, menawarkan bantuan peralatan medis kepada pemerintah Indonesia untuk mengatasi kemarahan COVID-19.

Walaupun belum ada berita mengenai Amerika Syarikat yang menghantar pasukan perubatan dan peralatan perubatan ke negara mana pun. Mungkin kerana kerendahan hati, Donald Trump sengaja merahsiakannya kerana dia tidak mahu membanggakan Amerika Syarikat sebagai negara yang mempunyai kemanusiaan. Mungkin

Tenaga tamadun

Walaupun jarak badan mesti diperincikan untuk memutuskan rantai penularan virus Corona yang telah berjaya memusnahkan puluhan ribu orang di pelbagai sudut marcapada, kedekatan dalam menyatukan seluruh rantai usaha manusia untuk menghancurkan virus Corona.

Kedekatan dalam menyatukan semua tenaga peradaban di seluruh dunia dalam bentuk semangat, keperibadian, kebijaksanaan, perubatan dan perubatan tradisional, makanan kepada teknologi perubatan terkini untuk menyelamatkan umat manusia dari kepupusan akibat kemarahan penyakit berjangkit.

Virus Corona terlalu kuat dan ganas untuk ditakluki oleh satu bangsa sahaja. Tidak ada manusia yang paling berkuasa di planet ini yang mampu menghadapi Covid-19 secara sendirian.

Donald Trump, Xi Jinping, Vladimir Putin, Boris Johnson, Angela Merkel, Joko Widodo, Luhut Binsar Panjaitan, Prabowo Subianto juga tidak dapat.

Demi memusnahkan virus Corona, kedekatan semua bangsa di dunia sangat diperlukan untuk menyatukan semua tenaga peradaban manusia. Pada dasarnya makna Ragawi Distinct, Inner Proximity selaras dengan peribahasa Far In the Eyes, Near the Heart. *

*) Jaya Suprana adalah seorang seniman dan humanis, pengasas Humanitarian Learning Studio

[ad_2]

Source link