Kematian Hitam, Pandemik Paling mematikan dalam Sejarah Manusia

Source: Encyclopedia Britannica

[ad_1]

Oleh Kevin Andreas

masa_ akses 9 jam yang lalu
Komen

Sejarah 101

Pada bulan Oktober 1347, dua belas kapal dagang datang ke pelabuhan Sicily, Itali. Semasa mendarat, penduduk tempatan dikejutkan oleh pelaut yang berada di kapal. Tubuh penumpang kapal dipenuhi dengan bisul hitam yang berdarah dan nanah. Sebilangan besar mereka mati, sementara yang lain mati.

Pihak berkuasa Sisilia mengusir dua belas kapal itu, tetapi ketika kapal-kapal itu pergi, sudah terlambat. Penyakit yang menyerang pelaut telah mendarat di Itali.

Bagaimana Kematian Hitam Tahun 1348 Berpunca Dari Penyakit Menganiaya ...

Sumber: Laporan The Raven

Hanya dalam beberapa bulan, 60 peratus penduduk Florence, Itali meninggal kerana penyakit itu. Dalam masa 5 tahun, penyakit ini merebak ke seluruh Eropah, dan membunuh lebih daripada 20 juta orang – hampir satu pertiga daripada populasi benua.

Pandemi itu dinamakan ‘Bubonic Pleague, 'Dan dijuluki'Kematian Hitam‘Alias’Kematian HitamTetapi dalam sejarah moden, penyakit ini dikenali sebagai wabak yang paling mematikan dalam sejarah manusia.

Bagaimana ia bermula

Pandemik kematian hitam disebabkan oleh bakteria Yersinia pestis. Bakteria ini terdapat pada kutu yang terdapat pada tikus hitam di kapal perdagangan Eropah.

Miniatur cacar dari Toggenburg Bible

Sumber: Sejarah Hari Ini

Penyakit ini menyebabkan bisul sebesar telur di pelbagai kawasan badan. Darah dan nanah timbul dari bisul ini, dan penghidapnya akan merasakan sejumlah gejala penyakit lain, seperti demam, muntah dan cirit-birit.

Bagaimana ia merebak

Selain terkenal sebagai maut, pandemi kematian hitam juga terkenal sebagai penularan. Hanya dengan menyentuh pakaian yang dipakai oleh orang yang mengalami kematian hitam dapat memicu penularan.

Oleh itu, doktor yang merawat pesakit dengan penyakit ini mesti memakai alat pelindung khas. Pakaian dilengkapi dengan topeng dengan dua fungsi; untuk melindungi doktor daripada penyebaran penyakit dan menakutkan roh jahat yang dipercayai menjadi penyebab kematian hitam.Doktor wabak - Wikipedia

Sumber: Wikipedia

Malangnya, doktor ini tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi untuk menangani wabak ini. Atas sebab ini, walaupun wabak doktor tidak dapat menyebabkan kematian hitam.

Bagaimana ia berakhir

Teori yang paling popular menyatakan bahawa pandemi kematian hitam berakhir ketika orang yang masih hidup bermula kuarantin sendiri (kedengaran biasa?)

Mereka tidak akan keluar dari rumah, kecuali jika tidak ada pilihan lain. Orang yang mempunyai wang juga melangkah lebih jauh dengan meninggalkan kawasan berpenduduk tinggi dan berpindah ke kawasan yang lebih tenang.

Kematian Hitam - Sebab, Gejala & Kesan - SEJARAH

Sumber: Sejarah

Pandemik kematian hitam juga mendorong orang untuk memperhatikan kebersihan diri. Tidak hanya rajin mencuci tangan dan mandi, mereka juga membakar mayat kerana lebih senang daripada menguburkan kerana terdapat banyak.

[ad_2]

Source link