Kembali ke Membincangkan Rang Undang-Undang Kerja Undang-Undang Omnibus, DPR Tuai Censure

Aktivis yang tergabung dalam Aliansi Rakyat Bersatu (ARB) melakukan aksi damai #GejayanMemanggil Menolak Omnibus Law di Gejayan, Sleman, D.I Yogyakarta, Senin, 9 Maret 2020. ANTARA/Andreas Fitri Atmoko

[ad_1]

TEMPO.CO, Jakarta – Kumpulan masyarakat sipil yang menyebut diri mereka sebagai Fraksi Rakyat Indonesia (FRI) mendesak Dewan Perwakilan untuk berhenti membicarakan RUU Cipta Karya. Jawatankuasa Kerja Rang Undang-Undang Cipta Karya sekali lagi membincangkan peraturan jenis undang-undang omnibus pada Isnin petang ini.

Menurut anggota FRI dan Ketua Yayasan Bantuan Guaman Indonesia (YLBHI) Asfinawati, pihaknya menemui beberapa mod dalam perbicaraan dalam talian yang didakwa terbuka.

"Mod itu dikeluarkan setelah menyampaikan aspirasi yang berbeda, dikunci sehingga orang ramai tidak dapat masuk," kata Asfinawati dalam satu kenyataan bertulis, Isnin, 20 April 2020.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Advokasi Institut Kajian dan Advokasi (Elsam), Andi Muttaqien, mengesyaki bahawa DPR dan pemerintah memanfaatkan isu penyakit Covid-19 yang telah menarik perhatian orang ramai untuk membincangkan rang undang-undang kontroversi itu. Lebih-lebih lagi, katanya, perbincangan itu cuba dibuat secara tertutup.

"DPR sama sekali tidak sensitif, perbincangan dengan penyertaan minimum pasti akan menghasilkan undang-undang yang bermasalah di masa depan," kata Andi ketika dihubungi Tempo.

Ketua Gabungan Serikat Pekerja Indonesia, Ilhamsyah, mengecam sikap DPR yang terus membincangkan RUU Kerja. Menurutnya, anggota dewan tidak peka dengan keadaan orang yang berada dalam masalah kerana Covid-19.

"Seharusnya pada sesi pleno terakhir DPR tidak memutuskan untuk terus membicarakan rang undang-undang kontroversial ini dan DPR lebih fokus untuk melakukan pengawasan dan perlindungan orang-orang dalam menghadapi wabah Covid-19," katanya.

Perbincangan Rang Undang-Undang Penciptaan Kerja oleh Jawatankuasa Kerja petang ini berlangsung secara tertutup. Mesyuarat ini tidak termasuk dalam agenda rasmi Parlimen Indonesia. Perbincangan tidak disiarkan juga dialirkan dari laman web atau akaun media sosial rasmi milik Parlimen Indonesia.

Orang ramai dan wartawan hanya dapat memantau proses melalui Instagram langsung dari akaun Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Rang Undang-Undang Cipta Karya, Rieke Diah Pitaloka. Walau bagaimanapun, rancangan Instagram ahli politik PDIP tidak lengkap dan terganggu.

[ad_2]

Source link