Kurangkan Kolesterol Tinggi Secara Semulajadi dengan Gaya Hidup Sihat

Harapan Rakyat Online

[ad_1]

Mengurangkan kolesterol tinggi secara semula jadi sebenarnya mudah dilakukan, salah satunya adalah dengan mengubah gaya hidup. Foto: Bersih / Ist.
Mengurangkan kolesterol tinggi secara semula jadi sebenarnya mudah dilakukan, salah satunya adalah dengan mengubah gaya hidup. Foto: Bersih / Ist.

Mengurangkan kolesterol tinggi secara semula jadi sebenarnya mudah dilakukan, salah satunya adalah dengan mengubah gaya hidup. Cara mengurangkan kolesterol tinggi terbukti berkesan.

Laksanakan gaya hidup sihat dengan menjaga diet yang tepat agar kadar kolesterol dalam darah dapat dikawal dengan baik.

Ramai orang tidak menyedari kenaikan kolesterol kerana tidak ada gejala yang dirasakan.

Kolesterol tinggi berlaku apabila kadar kolesterol dalam darah berada di atas tahap normal, iaitu> 200 mg / dL.

Diringkaskan dari pelbagai sumber, lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dikenali sebagai kolesterol jahat. Sekiranya dibiarkan, ini akan meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti strok dan penyakit jantung.

Untuk mengelakkan risiko terkena penyakit, anda mesti mengetahui cara yang betul untuk mengurangkan kolesterol.

Seorang pakar pemakanan dan doktor dari UK, Sarah Franciosi, menjelaskan, ada beberapa langkah mudah untuk menjalani gaya hidup sihat yang boleh anda ambil.

Berikut adalah beberapa langkah untuk memastikan kadar kolesterol darah tetap normal, yang disyorkan oleh doktor Sarah Franciosi dari UK.

Gaya Hidup untuk Menurunkan Kolesterol Tinggi

Sukan Rutin

Bersenam secara rutin setiap hari agar badan berpeluh, walaupun hanya sebentar akan sangat bermanfaat untuk kesihatan.

Kajian mendapati, selain menghindari tekanan daripada bekerja, gaya hidup aktif dengan senaman yang teratur dapat membantu menurunkan kolesterol.

Sarah Franciosi menjelaskan, senaman secara berkala akan membantu lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) atau kolesterol baik dalam badan meningkat.

Kerana kolesterol HDL membantu menghilangkan kolesterol berlebihan dari aliran darah, dan mengembalikannya ke hati.

Untuk itu dia mencadangkan melakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit sehari, boleh melakukan senaman intensiti sederhana, seperti latihan kecergasan atau berjalan cepat.

Anda boleh melakukan senaman sederhana secara berkala 5 kali seminggu atau lebih.

Pilih Kaedah Memasak yang Lebih Sihat

Gaya hidup sihat untuk mengurangkan kolesterol tinggi secara semula jadi salah satunya dapat dilakukan dengan memilih kaedah memasak yang lebih sihat.

Memasak makanan dengan menggoreng adalah mudah dan cepat. Tetapi kaedah ini dapat memusnahkan kandungan vitamin dalam sayur-sayuran.

Terutama dengan menambahkan mentega atau minyak ke dalam kuali, tanpa menyedari jumlah lemak tepu harian anda akan meningkat.

Sarah Franciosci mencadangkan memilih kaedah memasak yang lebih sihat, yang tidak memerlukan banyak minyak atau mentega.

Kaedah memasak yang lebih sihat, misalnya, dengan merebus, mengukus atau memanggang. Kaedahnya dapat mengurangkan lemak tepu.

Makan Banyak Sayuran dan Buah

Mengurangkan kolesterol tinggi secara semula jadi juga boleh ditambahkan pada sayur dan buah dalam menu harian anda.

Ini adalah kaedah termudah untuk meningkatkan kesihatan badan secara keseluruhan. Sayuran dan buah merupakan sumber vitamin dan mineral yang sangat baik.

Sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi vitamin C, folat, kalium, dan kaya akan serat yang dapat menjaga kesihatan usus.

Pengambilan sayur-sayuran dan buah sekurang-kurangnya lima hidangan sehari untuk mendapatkan pelbagai vitamin dan serat.

Sebilangan sayur-sayuran dan buah-buahan seperti kacang, kacang dan gandum mengandungi serat larut. Kandungan ini akan membantu mengurangkan kolesterol.

Elakkan Pengambilan Makanan Lemak Tepu

Kurangkan kolesterol tinggi secara semula jadi dengan mengelakkan memakan makanan yang mengandungi lemak tepu.

Sarah Franciosci menjelaskan, kandungan lemak tinggi terdapat dalam susu, krim, keju, mentega, biskut kue, pastri, dan daging berlemak.

Sementara itu, lemak tak jenuh yang baik untuk kesehatan dapat ditemukan pada kacang ikan, biji, salmon, makarel, dan minyak sayur / zaitun.

Makanan Alternatif Kolesterol Rendah

Mengurangkan kolesterol tinggi dengan mengelakkan makanan tinggi lemak dapat diimbangi dengan pengambilan makanan rendah kolesterol, seperti yogurt dan jem.

Berhenti merokok

Berhenti merokok juga dapat membantu anda mengurangkan kolesterol tinggi secara semula jadi.

Sebabnya, merokok akan mengganggu tahap kolesterol dalam badan. Oleh itu disarankan agar anda berhenti merokok.

Kajian mendapati, tabiat merokok dapat mengurangkan kadar HDL atau kolesterol baik dalam tubuh, dan juga menjadi saluran darah yang lebih kaku.

Sekiranya itu berlaku, maka risiko strok dan penyakit jantung anda akan meningkat.

Mengawal Berat

Pengendalian berat badan secara rutin juga perlu anda lakukan untuk mengurangkan kolesterol tinggi secara semula jadi.

Tahap kolesterol dalam badan akan meningkat pada orang yang mempunyai berat badan berlebihan.

Oleh itu, mereka yang gemuk disarankan untuk menurunkan berat badan dengan melakukan diet yang sihat, untuk mengurangkan kolesterol.

Beberapa langkah untuk mengurangkan kolesterol tinggi yang dinyatakan di atas boleh anda lakukan mulai sekarang.

Jangan lupa, periksa kadar kolesterol dalam badan anda secara rutin mengikut nasihat doktor. (Eva / R3 / HR-Dalam Talian)

[ad_2]

Source link