Melawan Corona, Pasukan Gabungan TNI-Polri Mengedarkan Ratusan Topeng dan Rayuan kepada Masyarakat

admin 2

[ad_1]

Batamtimes.co – Natuna – Ketua Polis Natuna, Pesuruhjaya Kanan Adjung Ike Krisnadian mengetuai gabungan epal TNI-Polri dengan Satpol PP yang akan diadakan di Pantai Piwang Ranai, Ahad (19/04/2020) pagi.

Untuk melakukan pengedaran tiga ratus topeng kepada komuniti pengguna motosikal dua kereta
dan membendung masyarakat agar tidak menggunakan topeng di tengah penularan wabak covid-19 sebagai antipati terhadap penyebaran wabak korona.

Ketua Polis Natuna AKBP Ike Krisnadian secara langsung memimpin pengedaran ratusan topeng kepada pengguna kenderaan roda dua dan empat dan mengekang orang ramai agar tidak menggunakan topeng di tengah penularan wabak korona di Kabupaten Natuna.

Sejauh ini, penyebaran covid -19 semakin meningkat dan perlu waspada, memerlukan rawatan cepat untuk memutuskan rantai penularan korona di laut Sakti Rantau Bertuah sehingga Natuna tetap kondusif.

Atas arahan Ketua Polis, Ike menggesa masyarakat untuk selalu memakai topeng dan tidak berkumpul dan selalu menjaga jarak mereka (Jarak Sosial) sesuai dengan pengumuman Ketua Polis untuk menjangkakan penyebaran Covid-19, yang semakin membimbangkan, dia bertanya.

Sejumlah anggota TNI-POLRI bersama Satpol PP turun ke jalan untuk menyebarkan beratus-ratus topeng kepada masyarakat.

Setakat ini pihaknya masih mengutamakan tindakan pujukan dan Ketua Polis Natuna juga mengingatkan
"Orang menggunakan topeng ketika meninggalkan rumah dan tetap tenang untuk menjangkakan penyebaran Covid-19 dengan selalu menjaga kesihatan dan kebersihan di persekitaran masing-masing," jelasnya.

Kawasan untuk pengedaran topeng kepada pengguna kenderaan roda dua dan empat berpusat di Jalan Soekarno-Hatta Ranai, yang diketuai oleh Ketua Polis Daerah Natuna, Komisioner Kanan Adjunct Ike Krisnadian dan sejumlah anggota TNI-POLRI dan Satpol PP dari 09.10 hingga 10.20 WIB.

Turut menghadiri majlis tersebut ialah Natuna Wakapolres Kompnu Wisnu Edhi Sadono, SH, Ketua Polis Bunguran Timur M. Sibarani, Ketua Balai Polis Natuna Iptu Adam Yurizal Sasono dan Danramil 01 Ranai Kapten Inf Narta.

(Pohan / Humres)

Artikel sebelumnyaKIB Mengagihkan Makanan Percuma untuk Penduduk yang Terlibat Covid-19

pentadbir 2

[ad_2]

Source link