Mencegah Penyebaran Covid-19, Pertamina EP Membekalkan Ratusan Unit Baju PPE ke Hospital Daerah Bandung | Berita itu

<pre>Mencegah Penyebaran Covid-19, Pertamina EP Membekalkan Ratusan Unit Baju PPE ke Hospital Daerah Bandung | Berita itu

[ad_1]

Mencegah Penyebaran Covid-19, Pertamina EP Membekalkan Ratusan Unit Baju PPE ke Hospital Kota Bandung

JAKARTAPT Pertamina EP, anak syarikat PT Pertamina (Persero) dan juga Kontraktor Kontrak Kerjasama (KKKS) di bawah pengawasan SKK Migas, selain menjalankan operasi untuk menjaga keselamatan tenaga juga komited untuk melaksanakan tanggungjawab sosial dan persekitaran (TJSL). Salah satu manifestasi TJSL adalah keprihatinan Pertamina EP dalam membantu pemerintah dalam mencegah penyebaran wabak virus korona jenis baru atau Covid-19.

Untuk mengelakkan penyebaran Covid-19, Pertamina EP memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan, terutama hospital dan puskesmas dan masyarakat yang terjejas. Salah satu bantuan yang diberikan adalah ke Rumah Sakit Umum Daerah (RSUD) Kota Bandung.

"Bantuan yang diberikan adalah dalam bentuk pakaian hazmat boleh guna sebanyak 300 unit, "kata Hermansyah Y Nasroen, Pengurus Perhubungan Awam PT Pertamina EP dalam siaran akhbar di Jakarta, Ahad (19/4).

Hermansyah berkata, bantuan yang diberikan oleh Pertamina EP adalah satu bentuk tanggungjawab sosial dan persekitaran korporat. Memberi bantuan kepada pegawai perubatan juga dilakukan di sejumlah unit perniagaan Pertamina EP yang tersebar di pelbagai tempat di negara ini.

"Semoga bantuan ini dapat membantu pekerja perubatan melindungi mereka dalam menangani pesakit dengan wabak Covid-19," katanya.

Mulyadi, Pengarah Urusan Hospital Kota Bandung, menghargai dan terima kasih atas bantuan Pertamina EP. Bantuan EP Pertamina diterima oleh Ketua Seksyen Umum Hospital Kota Bandung Supratman dan Ketua Seksyen Sokongan Diagnostik dan Terapi Hospital Kota Bandung pada hari Jumaat (17/4) siang.

Menurut Mulyadi, Gubernur Jawa Barat Ridwan Kamil pada 13 April 2020 telah menetapkan Rumah Sakit Kota Bandung menjadi salah satu hospital rujukan dalam menangani wabah Covid-19. Oleh itu, Hospital Kota Bandung akan terus memerlukan Peralatan Pelindung Diri (PPE) yang memadai dalam pelaksanaannya.

"Kami berharap semua PPE ini akan sentiasa terpenuhi. Kesukaran yang masih kita rasakan sekarang adalah kesukaran mendapatkan topeng N95 dan topeng pembedahan, "katanya.

Sehingga akhir minggu lalu, Hospital Kota Bandung menangani dua pesakit positif. Hospital Kota Bandung mempunyai 460 pekerja kesihatan.

"Terdapat empat ruang penebat tekanan yang telah kami siapkan bilik bujang, "Katanya. (AP)

Penyunting:

[ad_2]

Source link