Menjangkakan Penyebaran Covid-19, Pejabat Kesihatan Menjalankan Penjejakan di Desa Banjar

Harapan Rakyat Online

[ad_1]

Penyebaran Covid-19
Ilustrasi. Bersih / Ist

Berita Banjar, (harapanrakyat.com), – Mengantisipasi penyebaran covid-19, Pejabat Kesihatan Kota Banjar melalui Puskesmas III Banjar melakukan pengesanan di salah satu kawasan kejiranan di desa Banjar berikutan penemuan seorang pesakit yang positif covid-19.

Ketua Desa Banjar, Irfan Fauzi, mengesahkan adanya pengesanan yang dilakukan oleh Pejabat Kesihatan melalui Pusat Kesehatan Banjar III di daerahnya.

"Tolong tanya Puskesmas Banjar III yang terlibat secara langsung," kata Irfan kepada HR Online.

Irfan menambah, sebagai langkah antisipasi untuk mencegah penyebaran covid-19, pihaknya mengumpulkan RT, RW dan unsur-unsur lain dari masyarakat untuk mendesak untuk memperketat pencegahan dengan memakai topeng, dan tidak berkerumun.

Dihubungi secara berasingan, Pegawai Puskesmas Banjar III, dr. Sari Winarso, mengatakan bahawa hasil penjejakan di Desa Banjar semuanya negatif.

"Menjejaki sebanyak 65 orang dilakukan di 2 tempat. Walaupun hasilnya negatif, kami tetap akan memantau apakah statusnya positif. Jaga jarak anda, pakai topeng dan tinggal di rumah, "jelas Dr. Sari. (HND / R6 / HR-Dalam Talian)

[ad_2]

Source link