Menteri Teten mengajak Kaesang ke Latihan UMKM Rp.200 Miliar, Pengamat: KKN yang Lebih Besar!

<pre>Menteri Teten mengajak Kaesang ke Latihan UMKM Rp.200 Miliar, Pengamat: KKN yang Lebih Besar!

[ad_1]

Eramuslim.com – Istilah KKN (rasuah, kolusi, dan nepotisme) perlu dipopularkan semula. Dalam dekade terakhir, telah ada upaya untuk menghalalkan kolusi dan nepotisme sehingga dianggap normal. Sebenarnya, kolusi dan nepotisme adalah pintu rasuah.

Pendapat itu disampaikan oleh ahli sosiologi Yusdi Usman, yang menjawab kerjasama antara Kemenkop dan UKM dengan PT PT Harapan Bangsa Kita (Hebat) yang dimiliki oleh putera Presiden Joko Widodo, Kaesang Pangarep.

Menkop UKM Teten Masduki menyatakan, program yang dilakukan oleh Hebat, sesuai dan sesuai dengan program pemerintah.

"Nampaknya istilah KKN (Corruption, Collusion and Nepotism) perlu dipopularkan lagi. Dia adalah siri 3. Dalam dekade terakhir, telah ada upaya untuk menghalalkan #kolusi dan #nepotisme sehingga dianggap normal. Sebenarnya, KN ini adalah jalan masuk ke jenayah # Rasuah, "tulis Yusdi di akaun Twitter @yusdiusman.

Pemerhati dasar awam Marco Kusumawijaya menyatakan, Presiden Jokowi secara ringkas menegaskan pada awal penggal kedua jawatannya. Yaitu, memerintah tanpa beban.

"Ingat cogan kata Tuan @jokowi pada awal tempoh kedua: Tiada Beban. Semakin besar KKN atau UKKA (bagi kami yang baru kami tulis), "Marco mengejek akaun @mkusumawijaya menjawab tweet akaun @umaralims.

Sebelumnya @umaralims menulis: "Istana yang penuh sesak membuat projek latihan__ – Stafsus dapat bernilai Rp. 5.6 T, sebelumnya pada bulan Disember 2019 mendapat Rp. 2.1 T. Jumlah 7.7 T. Semua untuk projek latihan pemegang kad Pra-Kerja. – PT. BESAR milik Kaesang, anak Jokowi melalui Kemenkop, mendapat Rp 200 Miliar untuk latihan UKM. "

[email protected]

Istana yang sesak bersama-sama membuat projek latihan__

– Stafsus dapat Rp. 5.6 T, sebelum Disember 2019 dapat Rp. 2.1 T. Jumlah 7.7 T. Semua untuk projek latihan pemegang kad Pra-Kerja.
– PT. HEBAT milik anak-anak Kaesang Jokowi melalui Kemenkop mendapat Rp.200 Miliar untuk latihan UKM,

Akaun Ecosoc Rights Institute, @ecosocrights, mempersoalkan program syarikat Kaesang dengan Menkop UKM. "Program (dan wang) berputar di antara mereka?" wrote @ecosocrights men-tweet semula artikel yang bertajuk "Menteri Teten Bekerjasama dengan Kaesang Pangarep Membantu UMKM Meningkatkan Kelas".

[email protected]

Program ini (dan wangnya) sangat banyak? https://m.liputan6.com/bisnis/read/4194394/menteri-teten-gandeng-kaesang-pangarep-bantu-umkm-naik-kelas …

Menteri Teten Bekerjasama dengan Kaesang Pangarep untuk Membantu Lulusan UMKM

Syarikat milik Kaesang Pangarep menjanjikan kos bantuan untuk pemenang pertandingan bernilai USD 100,000 atau sekitar Rp 1,4 miliar.

m.liputan6.com

877

· Bojonggede, Indonesia

Maklumat dan privasi Iklan Twitter

Sejajar dengan @ecosocrights, aktivis politik Adamsyah WH mempersoalkan kedudukan Teten Masduki yang telah menjadi aktivis antirasuah. "Corona dan Crony sama-sama berbahaya …," tulis Adamsyah di akaun @ DonAdam68. "Walaupun Teten terkenal sebagai aktivis antirasuah," sambung @ DonAdam68.

Don [email protected]

Corona dan Crony sama-sama berbahaya … https://www.liputan6.com/bisnis/read/4194394/menteri-teten-gandeng-kaesang-pangarep-bantu-umkm-aik-class …

Menteri Teten Bekerjasama dengan Kaesang Pangarep untuk Membantu Lulusan UMKM

Syarikat milik Kaesang Pangarep menjanjikan kos bantuan untuk pemenang pertandingan bernilai USD 100,000 atau sekitar Rp 1,4 miliar.

liputan6.com2,881

Maklumat dan privasi Iklan Twitter

(akhir)

[ad_2]

Source link