Minggu ‘School From Home’ sebanyak 20,000 Kelas Online Quipper yang Digunakan dalam Proses Pengajaran dan Pembelajaran

<pre>Minggu ‘School From Home’ sebanyak 20,000 Kelas Online Quipper yang Digunakan dalam Proses Pengajaran dan Pembelajaran

[ad_1]

Sebagai bentuk usaha untuk mencegah penyebaran COVID-19, pemerintah meminta semua lapisan masyarakat agar dapat memulakan aktiviti harian seperti belajar dan beribadat yang harus dilakukan di rumah. Perkara serupa berlaku di persekitaran pejabat dan beberapa syarikat di ibu kota yang berbondong-bondong untuk melaksanakan sistem tersebut "Bekerja Dari Rumah" atau bekerja dari rumah sesuai dengan rekomendasi pemerintah daerah DKI Jakarta.

Sekatan yang dikenakan oleh pemerintah memberi kesan kepada rutin seluruh masyarakat, termasuk pelajar di Indonesia. Beberapa institusi pendidikan di kawasan tertentu yang terjejas oleh COVID-19 mula menerapkan sistem pembelajaran jarak jauh untuk mencegah penyebaran COVID-19 di beberapa kawasan. Penggunaan aplikasi pembelajaran dalam talian adalah penyelesaian untuk sekolah yang mula melaksanakan sistem ini Sekolah dari rumah. Quipper sebagai salah satu syarikat edutech di Indonesia, menyediakan sistem dan bahan pembelajaran dalam talian percuma untuk guru dan pelajar yang terjejas oleh penutupan sekolah kerana penyebaran COVID-19 di Indonesia. Guru dan pelajar dapat mengakses lebih daripada 10,000 video dan 75,000 soalan yang merangkumi bahan Kelas 9-12.

Juwana Agung Prabowo, guru besar Anglo Christian National High School Lippo Cikarang menjelaskan tentang bagaimana aplikasi Quipper dapat dilaksanakan secara optimum sejak pemerintah memberitahu mereka untuk memulakan aktiviti pengajaran dan pembelajaran dari rumah. Sejak tahun 2017 Anglo National Christian High School telah menggunakan Quipper School, platform sekolah digital percuma di mana para guru dapat memanfaatkan ciri LMS (sistem pengurusan pembelajaran) Quipper untuk menghantar dan menguruskan bahan pembelajaran, peperiksaan, dan gred pelajar. Memungkinkan guru mengajar dari jarak jauh.

"Mengenai panggilan untuk menjalankan aktiviti pengajaran dan pembelajaran di rumah, para guru di sekolah menengah kami sangat dibantu oleh adanya ciri-ciri dalam aplikasi Quipper. Guru-guru di sekolah menengah kami kini membuat rancangan apa sahaja bahan yang akan diberikan kepada pelajar, baik dalam latihan soalan dan tugasan untuk membantu pelajar dalam persiapan menghadapi peperiksaan kebangsaan nanti. Di samping itu, guru juga telah mula memantau perkembangan gred pelajar melalui tugasan yang diberikan setiap hari dengan cepat dan tepat, "tambah Encik Agung.

Keperluan guru untuk platform LMS seperti Quipper School dalam beberapa tahun terakhir terus meningkat seiring dengan peningkatan jumlah sekolah yang memberhentikan pelajarnya. Ruth Ayu Hapsari – Pengurus Pembangunan Perniagaan Quipper Indonesia sebutkan jika terdapat lonjakan yang ketara dalam penggunaan Quipper School. Ayu mengatakan bahawa peningkatan penggunaan Quipper School pada minggu-minggu awal pemberhentian sekolah adalah peningkatan tertinggi pada tahun 2020.

"Dari 14 Mac hingga hari ini telah ada ribuan guru yang menggunakan Quipper School setiap hari, dan menurut ramalan kami, kenaikan ini akan terus berlaku kerana lebih banyak sekolah menerapkan sistem pembelajaran dari rumah. Terutama dengan akses percuma untuk subjek, kandungan video, serta bahan persediaan PBB dan SBMPTN 2020 akan mendapat perhatian guru dan pelajar. Selain itu, sokongan untuk Quipper dari dua operator selular utama, Telkomsel dan Indosat Ooredoo, juga telah menyumbang kepada peningkatan penggunaan Quipper School, "kata Ayu.

Ayu juga menambahkan, mulai 15 Mac 2020, terdapat 20,000 kelas dalam talian yang telah dibuat oleh guru, dengan jumlah 8,683 guru dari 4,492 sekolah di seluruh Indonesia mendaftar melalui aplikasi Quipper School. Di samping itu, dalam tempoh permohonan sekolah dari rumah dan penggunaan pelajar Quipper School dilihat aktif belajar, secara kumulatif kira-kira 10 juta soalan yang telah dilakukan oleh semua pelajar yang didaftarkan dalam tempoh seminggu yang lalu. Ini tentunya tidak dapat dipisahkan dari kerjasama antara Quipper dan pihak lain yang sama-sama mahu menyokong kerajaan dalam memaksimumkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran bagi pelajar.

Pada hari Isnin, 16 Mac 2020 Telkomsel mengumumkan bahawa ia telah menyediakan kuota percuma 30GB untuk digunakan oleh pelanggannya untuk mengakses aplikasi Quipper. Perkara yang sama dilakukan oleh Indosat Ooredoo pada hari Khamis 19 Mac 2020. Langkah positif yang diambil oleh pelbagai pihak dalam menyokong guru dan pelajar untuk #BisaTetBBajar diharapkan dapat diteruskan agar proses pengajaran-pembelajaran dapat dijalankan dengan optimum.

Mengenai Quipper

Quipper adalah syarikat teknologi pendidikan yang misinya adalah untuk memberikan pendidikan terbaik ke seluruh pelosok dunia dan komited untuk menjadi sebahagian daripada ekosistem pendidikan di Indonesia. Quipper bertujuan untuk menyediakan, meningkatkan dan menyebarkan pendidikan berkualiti melalui teknologi untuk mewujudkan dunia di mana setiap kanak-kanak diberi peluang yang sama untuk belajar dan memperoleh pengetahuan.

Perkhidmatan quipper, termasuk Sekolah Quipper, Video Quipper, Kelas Master Video Quipper, dan Kampus Quipper, membantu pelajar mencapai impian akademik mereka dan memperkasakan pendidik untuk menyebarkan pengetahuan. Perkhidmatan quipper kini digunakan oleh lebih daripada 6 juta pelajar dan 400,000 guru di seluruh Indonesia. Maklumat lebih lanjut mengenai Quipper Indonesia dapat dilihat di laman web www.quipper.com. (SPR)

[ad_2]

Source link