Negara ini Dianggap Berjaya dalam Melaksanakan Penutup

<pre>Negara ini Dianggap Berjaya dalam Melaksanakan Penutup

[ad_1]

Oleh Billy Dewanda

masa_ akses 3 jam yang lalu
Komen

Sejak munculnya wabak ini, kebanyakan negara di dunia telah mencuba putus rantai penyebaran virus Corona dengan melakukan lokap. Namun, apa yang ada lokap bolehkah ini berfungsi?

Beberapa negara sudah melakukannya lokap, di Indonesia sendiri menerapkan sekatan sosial skala besar (PSBB) diikuti dengan akibat dari sekatan. Tetapi permohonannya lokap di beberapa negara dinilai tidak cukup berkesan dalam mengurangkan carta pengedaran Covid-19.

Namun, di sebalik itu ternyata ada beberapa negara yang dianggap berjaya dalam mengaplikasikannya lokap. Setakat ini ada New Zealand, Republik Czech, Denmark, dan Kepulauan Caribbean.

Bagaimana usaha mereka dalam melaksanakan lokap boleh meletakkan brek pada penyebaran Covid-19? Mari lihat satu persatu:

New Zealand

New Zealand menguatkuasakan penutupan kebangsaan selama 4 minggu - iNews ...
Sumber: AFP

New Zealand menjadi salah satu negara yang terjejas oleh Covid-19. Berdasarkan data dari Universiti John Hopkins, New Zealand mempunyai 1.431 kes korona dengan 12 kematian setiap hari Ahad, 19 April 2020.

Kerajaan Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern mendapat pujian kerana mengendalikan Covid-19. Sejak 19 Mac 2020, Ardern tanpa pemikiran kedua segera menerapkan kebijakan menutup akses sempadan bagi warga asing.

New Zealand Menerapkan Lockdown Total Covid-19
Sumber: Reuters / Martin Hunter

Dasar lokap di New Zealand dikenali sebagai yang paling ketat di dunia. Peraturan tersebut menghendaki pekerja tinggal di rumah kecuali membeli-belah untuk membeli bahan makanan atau bersenam.

Walaupun kurva kes dan kadar kematian akibat Covid-19 di New Zealand terus menurun, Ardern tidak mempunyai rancangan untuk mencabut status lokap lebih pantas untuk menjangkakan gelombang seterusnya.

Republik Czech

Cegah Penyebaran Corona, PM Karantina Seluruh Wilayah Czech
Sumber: Foto AP

Di Eropah, Republik Czech adalah negara yang pertama kali menerapkannya lokap sebelum wabak ini merebak lebih jauh di negaranya.

Milos Zeman sebagai Presiden Czech segera mengenakannya lokap yang dianggap paling komprehensif di Eropah. Dianggap komprehensif kerana sebilangan negara Eropah melakukannya lokap begitu juga Sepanyol, Itali, Jerman dan Perancis terus mengalami kenaikan yang ketara.

Czech mengumumkan penutupan kerana Corona | KlikPositif.com - Media ...
Sumber: Unsplash

Peraturan yang diterapkan sebenarnya tidak sekeras New Zealand, bahkan serupa dengan PSBB di Indonesia. Restoran masih boleh beroperasi dengan hanya dibenarkan mengambil, memberhentikan aktiviti sekolah, untuk melarang semua bentuk aktiviti awam.

Setakat ini, Republik Czech mempunyai 6,657 kes korona dengan 181 kematian. Republik Czech dianggap berjaya mencegah penyebaran Covid-19 kerana negara itu bersempadan langsung dengan Sepanyol, Itali, Jerman, dan Perancis yang merupakan antara lima negara teratas dengan kes korona tertinggi.

Denmark

Denmark Coronavirus: Denmark memperluas penutupan seluruh negara - The ...
Sumber: The London Post

Selepas Republik Czech, Denmark adalah negara Eropah seterusnya yang akan dilaksanakan lokap. Malah negara Scandinavia ini melakukannya lokap sebelum kematian korona pertama berlaku.

Dasar lokap di Denmark tidak sekeras negara-negara lain di Eropah. Denmark masih membenarkan warganya meninggalkan rumah dan berkumpul dengan syarat tidak lebih dari 10 orang.

Denmark dalam lokap virus coronavirus dengan sempadan untuk ditutup dan orang ...
Sumber: Matahari

Walau bagaimanapun, kelonggaran peraturan lokap ini juga diikuti oleh tahap kepatuhan warga negara yang tinggi. Mungkin inilah kunci kejayaan pelaksanaannya lokap di negara ini.

Setakat ini, Denmark mempunyai 7.437 kes dengan 346 kematian. Walaupun jumlahnya kelihatan tinggi, jumlah yang dimiliki oleh Denmark masih lebih rendah daripada negara-negara lain.

Kepulauan Caribbean

Sint Maarten melarang penjualan alkohol dalam usaha untuk mengurangkan ...
Sumber: NL Times

Kepulauan Caribbean juga menjadi salah satu negara yang dianggap berjaya melaksanakannya lokap. Sejak 5 April 2020, Kepulauan Caribbean telah melarang warganya keluar dari rumah selama dua minggu.

Dasar yang diambil oleh Perdana Menteri Kepulauan Caribbean, Silveria Jacobs, adalah salah satu yang paling ketat. Jelasnya, Kepulauan Caribbean hanya membenarkan beberapa pasar raya dan dua stesen minyak yang beroperasi dalam keadaan kecemasan.

Sehingga hari Ahad, 19 April 2020, Kepulauan Caribbean mencatatkan hanya 64 kes dengan 9 kematian setakat ini.

_

Kira-kira, dapatkah Indonesia tidak seperti negara-negara di atas?

[ad_2]

Source link