Pada usia 56 tahun, Ford Mustang adalah kereta sukan paling laris di dunia

Di usia 56 tahun, Ford Mustang mobil sport terlaris di dunia

[ad_1]

Jakarta (ANTARA) – Ford Mustang, 56 tahun, pada 17 April meraikan gelaran sebagai kereta sukan terlaris di dunia pada tahun 2019 dan juga sukan coupe terlaris buat kali kelima berturut-turut.

Semasa di Amerika, Mustang terus membawa kereta sport paling laris dalam 50 tahun terakhir.

"Kami bangga dengan varian Mustang yang stabil dan prestasi kami yang semakin meningkat," kata Jim Farley, ketua pegawai operasi, Ford Motor Company, dalam satu kenyataan media, yang dipetik pada hari Isnin.

"Dari Sweden ke Shanghai, semakin ramai peminat memandu menikmati jalan raya Amerika yang bebas dan terbuka di Mustang baru ini. Kami merasa terhormat kerana dapat melayani pemilik, peminat dan peminat kami selama 56 tahun dan mengira. "

Baca juga: FMC menarik 268,000 kereta kerana masalah pintu, termasuk Ford Fiesta

Baca juga: Ford menarik 240 ribu kereta termasuk armada peronda polis AS

Ford Mustang menjual 102.090 unit, menurut data pendaftaran kenderaan terbaru dari IHS Markit, menjadikannya kereta sport terlaris di dunia pada tahun 2019.

Dalam tempoh ini, penjualan Mustang di Jerman meningkat 33 peratus, di Poland meningkat 50 peratus, dan di Perancis hampir dua kali ganda.

2019 juga menandakan tahun kelima berturut-turut Mustang coupe sukan paling laris di dunia. Coupe sukan, seperti yang ditentukan oleh IHS Markit, termasuk model dua pintu dan boleh tukar.

Selain terus menambah pilihan personalisasi dan teknologi, Ford mengekalkan momentum Mustang dengan barisan papan prestasi terbesar yang pernah ada.

Dengan sehingga 12 model bersemangat yang tersedia di seluruh dunia, Ford menawarkan kepada pelanggan era keemasan Mustang yang baru.

Varian Mustang ini merangkumi model EcoBoost dan GT masing-masing dengan dua pilihan Pakej Prestasi, Mustang BULLITT, Mustang Shelby GT350 dan Mengendalikan Pek tersedia, Shelby GT350R, ditambah Shelby GT500 dengan pilihan Mengendalikan Pek dan Pek Jalur Serat Karbon.

Baca juga: Sebulan pelancaran, Ford Mustang Mach-E telah dipesan

Baca juga: Ford Mustang R-Spec menghasilkan hanya 500 unit

Baca juga: Seorang anak membeli Ford Mustang yang dijual oleh ayahnya 17 tahun yang lalu

Penyiar: S026
Editor: Alviansyah Pasaribu
Hak Cipta © ANTARA 2020

[ad_2]

Source link