Peta Taburan 103 Kes Positif Corona Sumut, Zon Merah Medan-Deli Serdang

<pre>Peta Taburan 103 Kes Positif Corona Sumut, Zon Merah Medan-Deli Serdang

[ad_1]

Medan

Pasukan Petugas COVID-19 Sumatera Utara (Sumatera Utara) untuk Mempercepat Penanganan memaparkan peta penyebaran kes korona positif di Sumatera Utara. Terdapat beberapa kawasan yang termasuk sebagai zon merah.

Dilihat AFP dari Pasukan Petugas COVID-19 Sumatera Utara, Ahad (19/4/2020), terdapat 103 kes positif virus Corona di Sumatera Utara hingga Sabtu (4/18). 79 daripadanya positif berdasarkan ujian PCR dan 24 yang lain dari ujian pantas.

Selain itu, Pasukan Petugas juga memaparkan peta taburan kes positif korona di Sumatera Utara. Terdapat empat kabupaten / kota yang termasuk dalam zon merah.

Keempatnya adalah, Kota Medan, Kota Pematangsiantar, Kabupaten Simalungun dan Kabupaten Deli Serdang. Keempat-empat mereka dimasukkan ke zon merah kerana korona positif di wilayah ini berjumlah lebih dari lima kes.

Peta Taburan Kes Positif Corona di Sumatera Utara pada 18 April 2020 (dokumen COVID-19 Task Force Sumatera Utara) Foto: Peta Taburan Kes Positif Corona di Sumatera Utara pada 18 April 2020 (dokumen COVID-19 Sumatra North Task Force)

Selain itu, Kabupaten Kota Binjai, Karo, Dairi, Asahan, Toba dan Labuhanbatu termasuk dalam zona kuning korona. Artinya, korona positif di rantau ini di bawah lima kes.

Pasukan Petugas Sumatera Utara juga mengatakan bahawa ada 146 pesakit di bawah pengawasan (PDP) untuk korona yang masih dirawat. Kemudian, berdasarkan data Task Force, terdapat 10 pesakit korona positif yang meninggal, 12 pesakit korona positif yang pulih dan lapan pesakit meninggal yang masih belum mengetahui keputusan ujian.

Peta Pengagihan PDP Corona di Sumatera Utara pada 18 April 2020 (dokumen 19 Pasukan Petugas COVID Sumatera Utara) Foto: Peta Distribusi PDP Corona di Sumatera Utara pada 18 April 2020 (dokumen Pasukan Petugas COVID-19 Sumatera Utara)

Berikut ini adalah penyebaran kes positif korona di Sumatera Utara pada 18 April 2020:

Deli Serdang: 8 kes
Karo: 1 kes
Simalungun: 12 kes
Asahan: 3 kes
Labuhanbatu: 1 kes
Dairi: 2 kes
Toba: 1 kes
Medan: 68 kes
Pematangsiantar: 6 kes
Binjai: 1 kes

(haf / haf)

[ad_2]

Source link