Sekolah Vokasional Lhoksukon 1ND Mengedarkan Keperluan Asas untuk Warga Sekolah

AJNN.net - Aceh Journal National Network

[ad_1]

Sekolah Vokasional Lhoksukon 1ND Mengedarkan Keperluan Asas untuk Warga Sekolah
Foto: Ist

ACEH UTARA – Sekolah Kejuruan Negeri (SMK) Lhoksukon 1 mengagihkan sumbangan berupa sembilan pokok kepada penduduk di kawasan kejiranan pada hari Isnin (4/20).

Barangan runcit yang diedarkan datang dari menyisihkan beberapa insentif yang diterima bulan ini untuk membantu orang miskin yang terjejas oleh Covid-19.

Bantuan itu diserahkan kepada 30 ketua bernilai (KK) yang berasal dari Gampong Alue Buket dan Gampong Meunasah Meunye MU Kabupaten Lhoksukon.

Penyerahan bungkusan itu dilakukan secara langsung oleh Ketua Cabang Pejabat Pendidikan Daerah Aceh Utara, T Aznal Zahri, serta disaksikan oleh warga sekolah dan pemimpin masyarakat di halaman pejabat sekolah.

"Kami mengalu-alukan aktiviti yang dijalankan oleh Sekolah Kejuruan Lhoksukon 1ND. Kegiatan seperti ini, lanjutnya, harus dicontohi oleh sekolah lain," katanya.

Lebih jauh lagi, dia melanjutkan, sebelum datangnya bulan Ramadhan dan di tengah-tengah wabak co-19. Kegiatan seperti ini adalah bentuk keprihatinan sosial bagi warga sekolah terhadap persekitarannya.

"Kegiatan seperti ini harus ditiru oleh sekolah lain," tambahnya.

Sementara itu, Ketua Sekolah Vokasional 1 Lhoksukon, Nur Azizah, menjelaskan bahawa pakej bantuan itu berasal dari sumbangan pendidik dan kakitangan pendidikan di sekolahnya.

"Pakej bantuan ini berasal dari sumbangan insentif guru dan TU," katanya.

Dia meneruskan, sasaran utama Sembako diberikan kepada penduduk tempatan yang menjual di kantin sekolah dan orang miskin lain di persekitaran sekolah.

"Sudah tentu mereka yang belum mendapat bantuan dari pemerintah kabupaten atau provinsi," jelasnya.

[ad_2]

Source link