Ujian Klinikal Ubat Removesivir Covid-19 Memberi Hasil yang Menyenangkan

Harapan Rakyat Online

[ad_1]

Ubat Covid-19
Ubat Remdesivir yang diuji secara klinikal menjadi ubat Covid-19. Foto: Khas

Hasil ujian klinikal ubat Covid-19 akhirnya memberikan hasil yang sangat memberangsangkan. Remdesivir yang diuji sebagai ubat Corona terbukti memberikan penyembuhan hingga 90 persen.

Beberapa ubat virus Corona lain yang juga dikembangkan oleh pelbagai negara juga menunjukkan hasil yang positif. Antaranya Actemra yang sedang diuji di UK dilaporkan mampu menyembuhkan banyak pesakit Corona.

Berita baik ini muncul di tengah-tengah wabak Corona yang telah meragut banyak nyawa. Hampir semua negara mengalami wabak ini sehingga organisasi kesihatan dunia WHO menetapkannya sebagai wabak dunia.

Mencari Covid-19 bukanlah sesuatu yang mudah. Sebagai tambahan kepada penyelidikan yang sangat panjang, tahap sebelum digunakan oleh manusia juga sangat rumit. Proses ini bahkan boleh berlangsung lebih dari satu tahun.

Baca juga: Dadah Virus Corona Menggunakan Klorokuin dan Avigan, Adakah Berkesan dalam Menangani Covid-19?

Keberkesanan Remdesivir sebagai Ubat Covid-19

Kejayaan ujian klinikal di Remdesivir dilaporkan oleh penyelidik dari The University of Chicago Medicine. Dalam kajian yang mendapat sokongan kewangan dari Gilead Sciences dan WHO, kejayaan ubat ini sangat tinggi.

Remdesivir adalah ubat yang dikembangkan untuk menyembuhkan Ebola. Walaupun digunakan untuk mengobati Ebola, ia dianggap gagal, tetapi ubat antivirus ini sebenarnya menunjukkan keberkesanannya dalam menyembuhkan pesakit Corona.

Begitu juga, wabak SARS dan MERS yang disebabkan oleh virus dan menyebabkan banyak mangsa juga berkesan dalam menangani Remdesivir. Itulah sebabnya pakar mengharapkan banyak dari ubat Covid-19 ini.

Cara Remdesivir berfungsi agak unik. Ubat ini sebenarnya akan menargetkan enzim dalam tubuh pesakit yang dijadikan inang untuk virus Corona. Dalam enzim ini juga Corona akan menggandakan dirinya dan menyerang sel-sel di dalam badan.

Dalam ujian klinikal yang melibatkan 125 pesakit yang telah dijangkiti virus Corona, 113 orang telah pulih dan hanya 2 orang yang mati. Kes ini mati kerana keadaannya sudah terlalu parah.

Menurut Dr Kathleen Mullane, seorang pakar penyakit berjangkit yang terlibat dalam kajian ini, keadaan kebanyakan pesakit adalah teruk. "Tetapi dengan rawatan kurang dari seminggu mereka akhirnya pulih," katanya seperti yang dilaporkan oleh Stat News.

Berita baik mengenai ubat Covid-19 segera disambut oleh banyak kalangan. Malah pasaran kewangan di Amerika teruja. Nilai saham Ilmu Gilead yang menyokong pembiayaan untuk penyelidikan ini juga meningkat.

China Juga Ujian Klinikal 3 Ubat Covid-19

Sementara itu, pemerintah China juga melakukan ujian klinikal terhadap tiga ubat virus Corona. Pemilihan ketiga vaksin ini dianggap paling berpotensi untuk mengatasi virus Corona.

Baca juga: Vaksin Virus Corona yang diuji secara klinikal di WHO, Apa?

Tiga ubat Covid-19 yang akan diuji terdiri daripada Adenovirus dan dua ubat lain yang belum disebutkan. Vaksin Adenovirus diteliti oleh pasukan yang diketuai oleh Chen Wei, seorang ahli epidemiologi tentera China.

Dari ketiga jenis ubat virus Corona ini, Adenovirus bahkan telah memasuki ujian klinikal fasa 2. Malah WHO sangat teruja dan mengatakan bahawa Adenovirus adalah antara ubat Corona yang paling maju dalam ujian klinikal.

Cara Adenovirus berfungsi sebagai ubat Covid-19 adalah dengan menggunakan virus lain yang sudah membawa atau memiliki bahan gen protein dari virus Corona. Ini akan menjadikan tubuh pesakit menghasilkan memori imunologi dari protein ini.

Baca juga: Gejala Baru Corona Red Spot dengan Gatal Berlebihan

"Ketika virus korona menyerang, tubuh akan mengenali lonjakan protein sehingga akan menghentikan pencerobohan," kata Chen seperti dikutip CNN.

Pada fasa pertama ujian klinikal yang melibatkan 108 sukarelawan memberikan hasil yang positif. Para sukarelawan dibahagikan kepada beberapa kumpulan umur untuk melihat tahap ketahanan badan.

Walaupun fasa kedua ujian klinikal akan dilakukan, had umur dihapuskan. Bahkan ada sukarelawan berusia lebih dari 60 tahun yang dianggap terdedah kepada penyakit ini. Sekiranya ujian klinikal ubat Covid-19 berjaya, ia boleh digunakan dengan segera. (R9 / HR-Dalam Talian)

[ad_2]

Source link