Universiti Indonesia Membangunkan Pernafasan Pembersih Udara PPE untuk Pekerja Perubatan

<pre>Universiti Indonesia Membangunkan Pernafasan Pembersih Udara PPE untuk Pekerja Perubatan

[ad_1]

indopos.co.id – Pasukan Pakar dan Penyelidik Universitas Indonesia (UI) mengembangkan prototaip Alat Pelindung Diri (PPE) dalam bentuk pelindung muka menggunakan teknologi Battery Powered Air Purifier (RPUBB) atau Powered Air Purifying Respirator.

Alat ini mampu berfungsi selama enam jam secara berterusan dan boleh dimasukkan ke dalam beg atau tali pinggang khas semasa beroperasi. Hasil inovasi UI dari UI diharapkan dapat melindungi kakitangan perubatan yang bertugas merawat pesakit COVID-19.

"Sebagai usaha untuk memberi sumbangan kepada bangsa, kami juga berusaha menggerakkan sekumpulan pakar dan penyelidik di UI untuk bersama-sama mengembangkan PPE yang dapat membantu petugas kesihatan dalam menjalankan tugas mereka di tengah-tengah wabak yang menimpa Indonesia dan telah meragut banyak nyawa dari staf perubatan" , kata Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UI, Prof. Dr. buat semula nat. Abdul Haris melalui kenyataan rasmi kepada indopos.co.id

Alat pernafasan pembersih udara APD ini dimulakan lebih awal oleh pasukan penyelidik dari Fakulti Matematik dan Sains Semula jadi (FMIPA) dan bekerjasama dengan pasukan penyelidik dari Fakulti Perubatan (FK) dan Fakulti Kejururawatan (FIK) di bawah koordinasi dan dengan sokongan dana dari Direktorat Inovasi dan Sains Techno Park UI (DISTP UI). Prototaip RPDD APD akan diuji di UI Hospital (RSUI).

Perkembangan prototaip alat pernafasan pembersih udara APD didorong oleh tingginya jumlah pegawai perubatan yang menjadi mangsa penularan COVID-19 dalam menjalankan tugas di lapangan. PPE ini dilengkapi dengan modul pembersih udara, panel data sebagai petunjuk untuk mengukur tahap kualiti udara yang disaring, topeng muka penuh, lengkap dengan selang udara, dan modul bateri sebagai alat bekalan kuasa.

Perkembangan PPE pembersih udara diharapkan dapat menjadi salah satu alat sokongan perubatan yang dapat membantu menangani pandemi COVID-19, dan meningkatkan jumlah produk alat perubatan yang dapat dihasilkan di dalam negeri. Pasukan Penyelidikan UI yang telah mengembangkan alat ini mengajak semua pihak untuk turut serta dalam membantu produksi PPE secara besar-besaran sehingga dapat dimanfaatkan oleh semua institusi perawatan kesihatan di seluruh Indonesia. Penyertaan semua pihak akan sangat membantu kerajaan dalam memerangi wabak yang mengancam semua elemen negara. (abu)

[ad_2]

Source link